Прочитај ми чланак

ОПЕТ ХАПСЕ СРБЕ У ЦРНОЈ ГОРИ – наводно хтели да убију специjалног тужиоца

0

Како пишу црногорски медији, због сумње да је хтео да организује убиство специоналног тужиоца Црне Горе, Миливоја Катнића, као и високе службенике Агенције за националну безбедност (АНБ), Душка Голубовића и Зорана Лазовића (људи веома блиски Ђукановићу) ухапшен је Ранко Радуловић, који у црногорским безбедоносним круговима има углед православног Србина.

Како пишу црногорски медији, због сумње да је хтео да организује убиство специоналног тужиоца Црне Горе, Миливоја Катнића, као и високе службенике Агенције за националну безбедност (АНБ), Душка Голубовића и Зорана Лазовића (људи веома блиски Ђукановићу) ухапшен је Ранко Радуловић, који у црногорским безбедоносним круговима  има углед православног Србина.

Специонални тужиоц Црне Горе, Миливоја Катнић

Такође, Ранко Радуловић се терети да је био на челу групе која је одговорна и за учешће у убиствима Милоша Шаковића, Дражена Чађеновића, Горана Ленца, Ђорђа Секуловића и Ника Рогановића, као и у покушајима убиства – Новљанина Душка Рогановића и Подгоричанина Вјекослава Ламбулића.

Иначе, Никшићанин Ранко Радуловић је почетком јула осуђен на годину дана затвора због недозвољеног држања оружја и експлозивних материја. То је друга пресуда суткиње Весне Ковачевић, након што је прву раније укинуо Виши суд. Из никшићког суда је саопштено да је суткиња након поновног суђења опет осудила Радуловића на годину дана робије.

Код њега су пронађена три пиштоља, пет оквира за муницију и 71 метак, као и два панцир прслука.

Како пишу пронатовски медији блиски Милу Ђукановићу, чланови групе који су били задужени за праћење Катнића знали су његове навике, детаље из приватног живота за које је касније утврђено да су их могли знати једино кроз непосредан, континуиран увид у приватни живот специјалног тужиоца. За праћење Катнића било је ангажовано више особа које су прикупиле информације када главни специјални тужилац устаје, излази из куће, куда се креће при повратку.

Како сазнају ови медији, ова криминална група, према наводима из наредбе, формирана је прије годину с циљем вршења више кривичних дјела у договору са Которанином Игором Вукотићем, који према полицијским евиденцијама слови за једног од вођа „шкаљарског“ клана.

Према сумњама истражитеља, Вукотић је ступио у контакт са Никшићанином Ранком Радуловићем који је ангажовао више особа које су намјеравале да убију бивше и садашње службенике безбједносних служби: Душка Голубовића, Зорана Лазовића, као и С.К, сина полицијског функционера. Наводно, на мети ове групе били су, прама налазима ситражитеља, и чланови супротстављене групе – „кавачани“: Д. Ј, Р. В, те двојица браће, који су такође чланови клана. У проширеној наредби за спровођење истраге се наводи да је Радуловић планирао да убије двојицу Никшићана – синове Милана Леза Вилотијевића, осуђеног на 20 година затвора због убиства Славка Радуловића, рођеног брата ухапшеног Ранка Радуловића.

СПИСАК

Улога Радуловића била је да са умишљајем подстакне чланове криминалне организације, на чијем је био челу, да почине ова убиства. Истражитељи имају податак и колико је новца опредијељено за поједина убиства. Егзекутори би за убиство службеника АНБ добили пола милиона еура, док су главе осталих биле уцијењене на по 200.000 еура. Укупна сума која је била одређена за ликвидације била је – пет милиона еура.

Ова петнаесточлана група из Никшића, Котора и Албаније терети се за учешће у убиствима Милоша Шаковића, Дражена Чађеновића, Горана Ленца, Ђорђа Секуловића и Ника Рогановића, као и у покушајима убиства – Новљанина Душка Рогановића и Подгоричанина Вјекослава Ламбулића, те у изнудама, бомбашким нападима, зеленашењу…

У проширеној наредби за спровођење истраге јасно су означене улоге и задаци свих осумњичених, а вође криминалне организације, према сумњама истражитеља, су Никшићанин Ранко Радуловић, Которанин Игор Вукотић и албански држављанин Ероген Брајовић. Групе су формиране у Скадру, Котору и Никшићу, а њихов примарни циљ био је ликвидација особа из безбједносног сектора.

КЉУЧНО СВЕДОЧЕЊЕ

Значајан обрт у истрази догодио се свједочењем једног од осумњичених, Дејана Вујовића, који је касније добио статус свједока сарадника, када је испричао детаље који су употпунили мозаик злочиначких намјера. Вујовић је понудио доказе који, према налазу истражитеља, неспорно потврђују намјере ове групе.

Тајна акција истражитеља почела је на основу оперативних података да се припремају ликвидације истакнутих полицијских и службаника АНБ и да се операција организује на међународном нивоу. У опсежној истрази дошли су до албанског држављанина Ерогена Брајовића, што је потврдило првобитне сумње да криминална акција има шире размјере.

На списку осумњичених, осим Радуловића, Брајовића и Вукотића су Радош Петрушић, Стефан Радуловић (22), Лука Радуловић (24), Ратко Мартиновић (38), Дарко Вицковић (38), Никола Мандић (20), држављани Босне и Херцеговине Ненад Лубура (52), Радоје Прерадовић (54), Миладин Дедовић. Наредбом су обухваћени и Златко Матановић из Скадра и Никшићанин Стефан Перовић.

Прва хапшења услиједила су након оперативних сазнања да су Златко Матановић, Стефан Перовић и Дејан Вујовић планирали ликвидацију безбједносно интересантне особе. Убрзо након тога ухапшена је и друга група, која је, како се сумња, припремала ликвидацију полицијских службеника.

Ко је Ранко Радуловић (1960) Никшић (ИЗВОР – Мафија не прашта)

Ранко Радуловић познати никшићки бизнисмен и власник фк Челик важи за човјека који је ријетко у животу узмицао пред било ким. Њега и његову браћу Миомира и покојног Славка често су доводили у везу са криминалним подземљем и Мафијом.

За браћу Радуловић се везују шверц цигарета,убиства,коло крвне освете које траје до данас те бављење зеленашењем.

Осамдесетих година ,у сукобу на Никшићким улицама браћа Славко,Ранко и Миомир Радуловић убијају Зорана Вилотијевића.Осуђени су на 15,12 и 8 година робије. То убиство отворило је крваву кутију крвне освете између ове двије фамилије. Из освете за ово убиство брат Зорана Вилотијевића – Милан Лезо Вилотијевић убио је Славка Радуловића. Осуђен је на 20 година.

Кривично веће Вишег суда у Подгорици судило је Милошу и Срђану Радуловићу због сумње да су покушали да убију Милановог сина Марка и правоснажно су осуђени. Након тога, као малолетнику, судило се и Марку Вилотијевићу због покушаја убиства Милоша Радуловића, али је правоснажно ослобођен.

У Новом Саду 1999 убијен је миланов брат Кићун Вилотијевић.
То је најстарије неријешено убиство у Новом Саду.

Од првог дана истрага тог убиства је била усмерена ка Црној Гори.

2015 на Палићу убијен је Филип Вилотијевић син Кићуна Вилотијевића.

90их година име Ранка Радуловића везивано је за шверц цигарета у Херцеговину.Тих година често су боравили у Билећи и Требињу,а близу Билеће имали су и свој приватни гранични пријелаз.

Полиција у Требињу је 1999. године ухапсила Ранка Радуловића из Никшића и шест других лица због илегалног транспорта цигарета из Црне Горе у БиХ вриједности близу 370.000 КМ.

Након проведене истраге тужилаштво у Требињу је подигло оптужницу против Ранка Радуловића и других лица. Предмет је прослијеђен Тужилаштву у Никшићу ради даљњег процесуирања. Службеник тамошњег суда каже да је ова група осуђена и да су платили новчану казну. Затворска казна није изречена.

Ранко Радуловић се такођер спомиње у свједочењима двије жртве силовања из Фоче у предметима против Неђа Самарџића и Гојка Јанковића који су вођени пред Судом БиХ.Био је припадник Четничког одреда у Миљевини.

Против самог Радуловића не постоји оптужница за ратне злочине. Виши полицијски званичник из Фоче, који је затражио да остане анониман из бојазни за своју сигурност, каже да је Ранко Радуловић као добровољац боравио у Фочи током рата и да се ради о истој особи као и у случају шверца цигаретама.

Радуловићи наводно нијесу у добрим односима са про црногорским струјама које владају у Црној Гори,и више пута су ишли „прстом у око“ и најмоћнијим црногорцима.

То непосустајање и истрајност су највјероватније Ранка Радуловића 2015 коштале кривичне пријаве и монтираног процеса који је пропао.

Ранко Радуловић ухапшен је због сумње да је организатор криминалне групе која је припремала ликвидације на територији Црне Горе те да се бавио зеленашењем.
Послије пар мјесеци притвора и суђења Радуловић је ослобођен.

Ранко је јавности познат и по афери “Липци”.

Радуловићева фирма “Тани”, која је била један од извођача радова на дионици Липци – Кнеж Лаз, магистралног пута Рисан – Жабљак, у љето 2008. је током два мјесеца рушила брдо поред пута, а потом шут и камење просипала у море.

У мору је направљет тврди насип површине 6.191 квадратни метар. То се налазило поред локације коју је Радуловић раније купио, а намјеравао је да сагради пристаниште и плажу, као и хотел, иако за све то није имао ниједну дозволу.

У децембру 2009. године Основни суд у Котору га је, у првостепеној пресуди, осудио за кривично дјело „противправно заузимање земљишта“ на три мјесеца затворске казне. Исту казну тада је добио за „уништење и оштећење природног добра у Липцима“. Суд му је одредио јединствену казну затвора у трајању од четири мјесеца.

Међутим због жалби и наставка поступка дошло је застаре и по овој оптужници. Мрежа за афирмацију невладиног сектора је након тога од тужилаштва тражила да испита како је у том случају дошло до застаре.

Недавно је такође на брани језера Слано код Никшића Никшићка полиција ухапсила Ранка Радуловића (56), Радоша Петрушића (40) и Ратка Мартиновића (36) јер су у возилу у којем су се налазили пронашли оружје и муницију у илегалном посједу, три пиштоља са траговима обрушених фабричких бројева, пет оквира за муницију и 71 метак, као и два панцир прслука.

Ранко је власник кафе бара Тани у Никшићу и фирме Тани која је урадила пут до манастира Острог.

Ранко вази за великог православца и Србина.