Прочитај ми чланак

ЛИДЕР РАДИКАЛА ПРЕД ЦРКВЕНИМ СУДОМ Шешеља избацују из Цркве!

0

Шешеља изводе пред црквени суд и Синод!

Будући да је наставио да у јавности износи причу да је владика милешевски Атанасије Ракита прекршио монашки завет, те да има жену и двоје деце, лидер СРС-а највероватније ће ускоро бити саслушан у својству сведока пред црквеним судом и Синодом СПЦ, сазнаје „Ало!“. Уколико се утврди да прича која је узнемирила јавност није тачна, он ће бити искључен из црквене заједнице, каже наш извор.

foto: flickr

– Шешељ ће бити незаобилазан део званичне црквене истраге под окриљем Светог архијерејског синода СПЦ због тврдњи које је изнео. Највероватније ће дати званичну изјаву пред црквеним судом и приложити доказе, уколико их има. Ако се испостави да није тачно оно што је изговорио много пута, онда би могао да трпи консеквенце, конкретно, био би искључен из црквене заједнице – каже наш извор из Патријаршије.

Лидер СРС-а за „Ало!“ каже да ће се радо одазвати позиву Синода и да ће изнети истину.

– Сигуран сам у истинитост својих речи и спреман сам да их на сваком месту поновим, па и тамо – казао је Шешељ.

Коментаришући могућност да буде санкционисан искључењем из црквене заједнице ако се утврди да прича није тачна, каже да му није до краја јасно шта то значи и кроз смех каже да га то подсећа на искључење из Комунистичке партије.

Љубомир Ранковић из Шабачке епархије, протођакон и уредник „Гласа Цркве“, за „Ало!“ каже да би Шешељ хитно морао да буде саслушан.

– Информација која је изнета, да један епископ има жену и двоје деце, а да и даље учествује у раду Светог архијерејског сабора и да поједини епископи то вероватно знају, а ћуте, стравична је и озбиљно угрожава саму суштину и темеље СПЦ. Оптужбе је изнео шеф једне парламентарне станке, бивши професор Београдског универзитета, човек за кога сви у Србији знају да је поприлично добро информисан и да има добре везе, рекао је како се зове жена, где живи … – каже он.

Ранковић додаје да је интересу пре свега владике Атанасија да се све што пре разреши.

– Да сам на његовом месту, не бих могао да носим толики терет, који ће њега обележити за цео живот, и он би први требало да тражи да он и та деца ураде ДНК тест и да се медицински установи да ли је све то тачно или не. Ово није ништа ново, пре неколико година, поглавар Чешке аутокефалне цркве оптужен је на исти начин да има жену и децу, процесуиран је и када је установљено да је то тачно, враћен је у ред световњака. Верници Епархије милешевске морају да сазнају истину, да ли имају епископа или једну тужну реплику и фалсификат од епископа. Ако се то не испита и ако се заташка, он је крив. Уколико Сабор буде остао глув и нем, знаће се шта је Свети архијерејски сабор, солидарисали би се са грехом који поништава темеље Цркве – закључује Ранковић.

Шта је причао Шешељ

Шешељ је своја сазнања о епископу Атанасију изнео коментаришући Атанасијев сукоб са умировљеним владиком Филаретом, његовим претходником на трону Епархије милешевске.

– Владика Атанасије је дошао у манастир Дубница у веома алкохолисаном стању. Тако пијан, готово са врата напао је владику Филарета да је украо епархијске паре и да због тога мора да иде из епархије. Иначе, Атанасије Ракита има жену и двоје деце, што је противно свим црквеним прописима – рекао је Шешељ.

Шешељ је навео и име жене, која наводно живи у Београду. Он тврди и да је она била на платном списку Епархије бихаћко-петровачке кад је Атанасије био на њеном челу, као и да јој је запослио брата као рачунополагача у епархијама којима управља.