Прочитај ми чланак

Звезда у финишу сломила Летонце, следе Литванци

0

Фудбалери Црвене звезде победили су Спартакс 2:0 (0:0) и пласирали се у друго коло квалификација за Лигу шампиона

Црвено-бели су се дуго мучили против дисциплинованих Летонаца које су успели да сломе тек у завршници реванша на „Рајку Митићу“.

Звезда је после јалових 168 минута коначно у 78. минуту другог меча успела да затресе мрежу Спартакса, голом Ел Фардуа Бена након неуспешног шута резервисте Милана Павкова главом.

Само три минута касније Ненад Крстичић „оверава“ тријумфа лепим голом петом након контранапада и асистенције резервисте Дејана Мелега.
Звезда ће у другом колу играти са шампионом Литваније Судувом, која је изненадила у првој рунди елиминисавши кипарски АПОЕЛ.

Први меч на програму је 24. или 25. јула у Београду, а реванш у граду Маријамполу 31. јула или 1. августа.

Звезда није оправдала очекивања више од 23.000 навијача на „Митићу“. Тим Владана Милојевића се трудио и нападао, али је углавном деловао безидејно и безопасно у нападу.

Већина акција је ишла преко Радоњића, солидни су били и Ебелисио и Милић, али је Спартакс лако одолевао српском шампиону.

Осим две солидне прилике за Милића после центаршутева, црвено-бели нису конкретно запретили голу ривала, све до 64. минута када је Радоњић погодио стативу.

Уследио је велики притисак Звезде у наставку, стрпљива игра која коначно у самој завршници доноси резултат. Црвено-бели коначно пробијају „бункер“ Летонаца после прекида.

Радоњић је убацио лопту из корнера на прву стативу, Павков је добро скочио али непрецизно шутирао, међутим, лопта стиже до Бена који је само прослеђује у мрежу.

Крилни нападач црвено-белих је био у сумњивој позицији, али се судије из Турске нису огласиле, већ показале на центар.

Само три минута касније Звезда ставља „тачку“ на овај меч. Бен је покренуо контранапад, одложио лопту на десну страну до Мелега, овај одиграо повратну у средино до Крстичића који атрактивним ударцем петом поставља коначних 2:0.

Ток меча:
22:23 Крај утакмице! Победа Звезде 2:0. Следи Судува.

90+1′ Покушава Јовичић са дистанце, али је изблокиран.

89′ Последња измена и у Спартаксу – излази Ошс, улази Смит.

87′ Солидан напад Спартакса, али је Агире био у осфајду у казненом простору Звезде.

86′ Трећа измена у Звезди – излази Радоњић, улази Јованчић.

81′ ГОООООЛ! Звезда води 2:0!

Контранапад Звезде преко Бена, који одлаже лопту на десну страну до Мелега, он одиграва повратну у средину казненог где Ненад Крстичић шутира петом, а лопта се одбија од једног играча Спартакса и завршава у голу.

78′ ГОООООЛ! Звезда води 1:0!

После центаршута Радоњића из угла, Павков скаче на првој стативи и шутира главом, лопта стиже на другу до Ел Фардуа Бена који ју је само проследио у мрежу. Бен је био у сумњивој ситуацији, али судије су признале погодак.

77′ Радоњић покушава да побегне по левој страни, али добија само корнер.

75′ Све је мање времена за Звезду да заврши двомеч у 180 минута, траљаво и споро теку акције црвено-белих, чека се да неки центаршут донесе гол шансу.

72′ Друга измена у Звезди – излази Ебесилио, улази Мелег. Деби за везисту.

71′ Сјајна прилика за Стојковића, прихватио је лопту на десној страни казненог потпуно усамљен, наместио се на шут, али је лансирао лопту далеко од гола.

68′ Звезда појачава притисак, неколико центаршутева са обе стране, али Неругалс сваки пут добро истрчава.

64′ Статива! Дубинска лопта за Павкова, поред њега реагује штопер Спартакса, лопта иде право на ногу Радоњићу који шутира снажно по земљи, али погађа само оквир гола. Голман је остао укопан, али се мрежа није затресла.

61′ Опасна ситуација у Звездином казненом, лопта је неколико пута била у ногама играча Спартакса, конфузија међу црвено-белима, који успевају да избаце фудбал у поље.

60′ Прва промена у Звезди – излази Милић, улази Павков. Он иде у шпиц, Бен иде на своју позицију десног спољњег.

59′ Стојковић убацује лопту у казнен простор Спартакса, али Неругалс боксује и рашчишћава ситуацију.

57′ Бледа игра Звезде, већина напада иде преко Радоњића, али без конкретне опасности по гол Спартакса.

56′ Нова измена код гостију – излази Сварупс, улази Агире.

55′ Шанса за Спартакс, одличан центаршут са леве стране за Сварупса, који бежи Дегеку, али на срећу црвено-белих шутира поред гола.
54′ Нови корнер за Звезду, лопта иде на Савића, али капитен не успева да шутира ка голу.

51′ Саплео је Косорић Крстичића на око 20 метара од гола Спартакса. Жути картон за капитена гостију, шанса за Звезду из прекида. Бен тражи Родића, лопта одлази у гол-аут.

50′ Добар напад Бена, лопта за Радоњића у казненом простору, лоше је прихвата па га окружују петорица ривала, и на крају му је одузимају.

49′ Прва измена на утакмици, у Спартаску – излази Вишнаковс, улази Давидов.

46′ Опасан први напад Звезде, Ебесилио је пропустио лопту у казненом, али није било његових саиграча да испрате акцију.

21:35 Почело је друго полувреме, нема измена у тимовима.

21:17 Крај првог полувремена! Спартакс одолева Звезди, ни после 135 минута нема голова у двомечу ових екипа.

42′ Мало је пао темпо после неколико минута доминације Звезде, изгледа да ће екипе на полувреме без голова.

39′ Бен покушава на лукав начин да изненади Неругалса, послао је лопоту поред живог зида по земљи у голманов угао, али чувар Спартаксове мреже је то испратио и ухватио лопту.

38′ Ебесилио је изборио фаул на идеалном месту, на ивици казненог простора.

37′ Поново покушава Милић, овај пут шутира са ивице казненог простора, али Неругалс хвала лопту.

37′ Одговара Спартакс, вреба прилику из контранапада, али Борјан је опрезан.

36′ Сјајна шанса! Нова гол прилика за Милића после шута главом. надскочио је Шлампа после центаршута Родића са леве стране, али Неругалс фантастично брани.

33′ Добра прилика за Ебесилија, након центаршута са леве стране, Милић је одлично скочио на другој стативи и одиграо главу повратном за саиграча, који усамљен са 6-7 метара шутира далеко од гола.

27′ Прети Звезда преко Бена, али још једном лоша завршница нападача црвено-белих.

20:56 Изненеђење на Кипру! АПОЕЛ није успео да надокнади 1:3 из Литваније, Судува је упркос минималном поразу прошла даље и чека бољег из овог меча.

25′ Изненадна шанса за Спартакс, после контре по левој страни Малејев је утрчао у казнени из другог плана, имао је доста простора за шут, али је лопту послао далеко преко гола.

20′ Добра акција Звезде по левој страни, Радоњић убацује у казнени, али Милић не стиже да реагује главом из другог плана.

17′ Први покушај Бена, али није добро захватио лопту после повратне лопте Радоњића у средини казненог.

15′ „Дај гол, дај гол“, ори се са „севера“ док Звезда јури први погодак у сезони.

12′ Сјајна шанса! Фантастичан центаршут Ебесилија са десне стране казненог на другу стативу, Милић је био сам, али је шутирао главом преко гола.

8′ Неколико опасних центаршутева црвено-белих, Милић је пао после корнера и дуела са штопером Спартакса, али судије се нису огласиле.

6′ Још се чека први озбиљнији напад Звезде, и навијачи „резервисани“

4′ Први конкретан напад Звезде, неколико лепих дриблинга Радоњића, али траљава завршница

2′ Летонци на старту показују да нису дошли да се само бране.

20:30 Почео је меч на „Рајку Митићу“, са центра је кренуо Спартакс.