Прочитај ми чланак

ЗАШТО СУ САД 2005. УРУЧИЛЕ ОРДЕН ДРАЖИНОЈ ЋЕРКИ и то на Дан победе над фашизмом

0

Београд, Загреб -- Делегација ратних ветерана САД уручила је кћерки Драже Михаиловића Орден за заслуге.

Гордани Михаиловић уручен је орден којим је председник САД Хари Труман 1948. постхумно одликовао Михаиловића, потврђено је у Амбасади САД у Београду. У саопштењу које је претходно објавио Српски покрет обнове наводи се да је вођа Равногорског покрета и командант Југословенске војске у отаџбини одликован због великог доприноса победи савезника и спасавања више од 500 авијатичара САД 1944, чије су авионе Немци оборили изнад Србије.

Ратни ветерани САД, који су данас Гордани Михаиловић уручили орден њеног оца, спасени су у операцији снага генерала Михаиловића, наводи се у сапштењу СПО-а.

Хрватска: Изражавамо жаљење

Хрватско Министарство спољних послова и европских интеграција изразило је жаљење због одликовања које су САД уручиле наследницима вође четничког покрета у Другом светском рату Драгољуба Михаиловића.

„Са жаљењем можемо констатовати да додела одликовања на данашњи дан коинцидира с обележавањем 60. годишњице победе над фашизмом. Тешко је схватити да америчка страна није упућена у историјске чињенице које недвојбено говоре о улози и карактеру Драже Михаиловића и четничког покрета на овим просторима“, наводи се у саопштењу.

Такође се додаје да четнички покрет није имао улогу у борби анти-хитлеровске коалиције, већ да је, супротно томе, „искористио ратно раздобље за многобројна злодела против хрватског и других народа овог подручја, а посебно против антифашистичких бораца“.