Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПОСЛЕ СП: Све су ми спалили, а ја треба да кажем дивно и навијам за Хрвате?!

0

Председник Србије изјавио је у Паризу да га не чуди прослава успеха фудбалске репрезентације у Хрватској певањем усташких песама.

У обраћању српским новинарима после састанка с француским председником Емануелом Макроном, Вучић је рекао да има право да не навија за Хрватску и додао да неће да „изговори ниједну ружну реч“ јер су Србији „потребни добри и бољи односи у будућности“.

„Ја сам реаговао после прве утакмице. У сваком тренутку сам показивао поштовање према Хрватима, говорио да играју одличан фудбал. Рекао сам само, као што свако има право да навија за њих, имам право да не навијам за њих. Јесам ли некога увредио? Не“, навео је српски председник.

Навео је да су 1992. године спаљене све куће његових стричева, браће од стричева, тетке, његовог оца, као и кућа коју су његов отац, брат и он зидали.

„Све су спалили. Ја треба да кажем ‘дивно, сад морам да навијам’. Па не морам. Моје је да водимо добру политику с Хрватима, да имамо добре и све боље односе. Имаћемо све боље односе, моје је да бринем о хрватској мањини у Србији, да бринем о српском живљу, да нешто, ако могу, учиним да се они осећају слободније и сигурније у Хрватској, иако је то тешко“, казао је Вучић.

Он је казао да је за Србију 1941. година била тешка и навео делове песме хрватског музичара Марка Перковића Томпсона у којој се 1945. година приказује као лоша за хрватски народ.

„И следећи пут ће да буду исте те песме. Како иде она (Томпсонова) песма Гени камени, ‘није добра ’45, раселили нас диљем света’. За неког је добра ’41, а за нас је била тешка, ружна и очајна. За нас је ’45. година коначног ослобођења од немачког нацизма, хрватског фашизма, италијанског, бугарског, мађарског“, додао је председник Србије.