Прочитај ми чланак

Влажни снови Вучићевог „Информера“: Путин и Трамп би поделу Косова

0

Ако Срби пристану, део Прешева дали би у замену за четири општине на северу КиМ. Шиптари се противе

Двојица најмоћнијих светских лидера Владимир Владимирович Путин и Доналд Трамп током јучерашњег историјског сусрета у Хелсинкију дотакли су се и ситуације на Балкану и решења косовске кризе!

EPA-EFE Mikhail Klimentyev

Решење за трајни мир

Како преносе дипломатски извори са самита, председници Русије и САД разговарали су о свим горућим светским темама – ситуацији на Блиском истоку, Сирији, нуклеарном наоружању, Северној Кореји, Украјини , али и проблему Косова.

Косово тема за светске силе

Има основа да и велике силе размењују своје погледе о Балкану, а то се свакако односи на Косово. Русија и САД могу допринети решавању проблема
Живадин Јовановић, дипломата

Они су на маргинама скупа у Финској разменили мишљења и закључили да би подела Косова била прихватљива опција за трајно решење косовског проблема и да би донела мир и стабилност овом делу региона.

– Познато је да је Косово једно од главних светских жаришта и да у свету има статус балканског „бурета барута“ које сваког тренутка може да експлодира. Двојица лидера управо су свој сусрет, али и разговоре које су имали на маргинама самита искористили да поразговарају о свим темама које могу бити претња по глобалну стабилност, што Косово свакако јесте и због чињенице да је делом и упориште екстремних исламиста. Путин и Трамп желе да испишу нову еру у међународним односима и обојица заступају став да није логично да једна страна добије све, а друга апсолутно ништа. Тако се дошло и до питања поделе Косова као прихватљивог решења – наводе дипломатски извори Информера.

СЛОБОДАН ЗЕЧЕВИЋ
Институт за европске студије

Око Косова можемо да очекујемо решење које би дошло под притиском споља на Албанце, пре свега САД и кроз укључивање Русије у дијалог. Можда већ постоји идеја на столу око које се разговара.

Они објашњавају да се тако дошло до формуле по којој би четири српске општине на северу Косова – Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и северна Косовска Митровица били припојени централној Србији, док би Албанци заузврат добили део Прешева западно од аутопута Е-75, који је готово 100 одсто етнички албански.

На овакав план морали би свој пристанак да дају и Срби, док је познато да му се Албанци жустро противе. Као што је Информер већ писао, о идеји поделе Косова и оваквој размени територија већ се озбиљно разматрало у Стејт департменту, али се томе супротстављају албански лобисти из Вашингтона.

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић оцењује за Информер да су Балкан и Косово свакако били тема самита у Хелсинкију.

 

Председник Републике Српске оцењује да ће сусрет Путина и Трампа имати велики утицај на ситуацију на Балкану.
– Мале су шансе да је Балкан био међу темама самита, имајући у виду читав низ горућих питања. Очекујем да ће њихов сусрет разбити наметнуте стереотипе о Балкану и изврнутој стварности. Узмите Србију: које је овде руско присуство, има ли базе? Или у БиХ: нема ниједног руског војника, а они су направили причу о томе као да долазе Марсовци – навео је Додик и оценио да без Русије нема решавања важних светских питања.
– Председник Путин, који је ојачан победом на изборима, показао се као веома вешт и важан светски лидер. Јасно је да без Русије нема решавања важних светских питања – рекао је Додик за „Спутњик“.

– Балкан је традиционално подручје конфликата и подручје великог мешања страних сила. Нема сумње да је то последица стратешког значаја нашег региона. Са тог становишта има основа да и велике силе размењују своје погледе о Балкану, а то се свакако односи на Косово. Русија и Америка могу допринети решавању проблема на Балкану и стабилизацији. Зато је овај самит значајан, како за решавање глобалних проблема, тако и за појединачна решења попут ситуације на Балкану – истиче Јовановић.

да се ја питам ЗОРАН МИЛИВОЈЕВИЋ7

КАРИЈЕРНИ ДИПЛОМАТА

Свакако да су се можда Трамп и Путин дотакли и Балкана, али у геостратешком смислу и у домену мигрантске кризе и проширења НАТО.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић сматра да проблем Косова мора бити решен компромисом Срба и Албанаца.

– Тога морамо бити свесни. То није лако и једноставно јер не постоје феноменално добра решења – кратко оцењује Михајловићева.

Судар интереса великих

И лидер Народног слободарског покрета Мирослав Паровић је сигуран да су Трамп и Путин причали о Балкану јер се у региону сударају интереси САД и Русије.

– Јасно је да је у том смислу било речи и о Косову и Метохији и да су разменили мишљења о могућим решењима за косовски проблем. У сваком случају, верујем да ћемо врло брзо осетити прве, позитивне ефекте разговора – наглашава Паровић.