Прочитај ми чланак

СРПСКА ПОЛИЦИЈА ПОЈАЧАЛА МЕРЕ: Под надзором 800 људи због рата мафијаша

0

Полиција у последњих десетак дана примењује мере појачаног надзора. Безбедносно интересантне особе “држе” неколико сати, а онда их пусте

У Србији се у последњих десетак дана над око 800 људи примењују мере такозваног појачаног надзора, незванично сазнају “Новости”. Ове особе, за које се обично каже да су безбедносно интересантне, полиција зауставља и “држи” по неколико сати, а онда буду пуштене. Неки успут “зараде” прекршајну, а понеко и кривичну пријаву.

Многи од ових људи који су на овај начин контролисани потражили су заштиту од Сектора унутрашње контроле МУП Србије, а појединци су писали и заштитнику грађана. У свим тим дописима се наводи да су њима угрожена људска права и да им се онемогућава слободно кретање.

– Најмање 15 људи ме звало и тражило помоћ – прича, за “Новости”, адвокат Александар Зарић. – Да се разумемо, нису они “цвећке”, али их држе по пет сати и то без икакавог основа. Кажу, чекају одговор из МУП Србије. И тек их онда пуштају. Неки од њих, рецимо, од границе до Београда, буду заустављени и по неколико пута. Чисто малтретирање.

„ПЛАВА ПОТЕРНИЦА“

У западним земљама познато је да полиције, рецимо, расписују такозвану плаву потерницу. То практично значи да где год полиција заустави такву особу, мора да је задржи док не добије одговор од оног ко је расписао “плаву потерницу”, шта да ради са њим. Кад стигне одговор, поступају даље. Овом мером се, на неки начин, прати кретање одређене особе, за коју је процењено да је безбедносно интересантна. Србија не познаје институт “плаве потернице”.

Према незваничним сазнањима “Новости”, овакве мере наши државни органи су увели како би спречили насиље на улицама, пре свега убиства и рањавања. Поред тога, контролом се проверава и да ли је неко од њих наоружан, има ли наркотике…

– Једном су нашли у гепеку, међу алатом, чекић и зарђали нож – прича адвокат Зарић. – После неколико сати задржавања, написали су му прекршајну пријаву. Судија за прекршаје “одрезао” му је казну од 20.000 динара. Пошто није имао да плати, дошла су двојица пријатеља да донесу, а онда су и њих задржали.

Овакви примери задржавања највише су забележени дуж пута од границе са Црном Гором и Хрватском, до Београда. Полиција поступа по налозима из, како објашњавају, своје централе – МУП Србије.

– Зауставили су ме чим сам ушао у Србију – прича нам један од оних који се нашао на мети појачане контроле. – Претресли су сваки милиметар кола, ништа нису нашли, али су ми документе вратили тек после неколико сати, када им је, како су ми објаснили, из Београда јављено да сам “чист”. Мислио сам да сам завршио са тим и кренуо даље. После неких сто километара опет су ме зауставили. Поновила се иста процедура. И тако још једном када сам био надомак Београда…

Како сазнајемо, полиција током контроле ових неколико стотина људи, привремено узима и мобилне телефоне, али и аутомобиле, како би све детаљно испроверавали. Интересантно је да су готово сви они имају неке контакте са људима који су и у окружењу, у Црној Гори, Босни и Херцеговини, или Хрватској, на неки начин означени као “безбедносно интересантне особе”

– Овакве мере су уведене после низа обрачуна црногорских кланова на улицама Београда, али и сукоба мафијашких екипа по Србији – наводе у МУП Србије. – Грађани који немају везе са криминалом, могу да буду мирни. Овде је реч о заштити и безбедности наших људи и њихове имовине.