Прочитај ми чланак

ПОВОДОМ ПОЗИВА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА: Чича Дража поделио Црну Гору

0

Читуља Драгољубу Дражи Михаиловићу објављена је у подгоричком дневнику „Дан“ са позивом грађанима да дођу у Херцег Нови, „на помен славном ђенералу и свим његовим саборцима са подручја Грбља, пострадалим за крст, краља отечество, вјечнаја памјат“, наводи се у читуљи.

У потпису стоји „Захвално потомство војника краљеве војске у отаџбини“, преноси Спутњик. Јуче се навршило 72 године од страдања генерала Драгољуба Драже Михаиловића, команданта Краљевске војске у отаџбини.

Из Митрополије црногорско-приморске саопштено је да је „поводом 100 година од мученичке кончине руске царске породице и 72 године од убиства ђенерала Драгољуба Михаиловића“у цркви Светог Николе на Жлијебима код Херцег Новог служен парастос „царевима и царицама из династије Романов и команданту Југословенске краљевске војске у Отаџбини“. Било је најављено да ће након парастоса у поподневним сатима бити представљена књига Небојше Раша „Русија и Бока 1697 – 1918“, у организацији „Српски соко“ из Херцег Новог.

Министарство културе Црне Горе најоштрије је раније осудило одржавање овог скупа и истовремено је апеловало на грађане да не наседају на, како се наводи, провокације, што тај чин, без сумње, јесте.

У Црној Гори одржан парастос Дражи Михајловићу

Српска православна црква у Црној Гори одржала је у уторак увече испред богомоље Светог Николе код Херцег Новог парастос четничком команданту Драгољубу Дражи Михаиловићу, обележавајући 72 године од његовог стрељања.

Парастос Михаиловићу одржан испред цркве на Жлијебима код Херцег Новог у организацији невладиног удружења названог Српски соко.

Све је прошло без инцидената, пошто полиција није дозволила протест Удружења бораца НОР и антифашиста Цетиња испред цркве.

„Парастос ратном злочинцу Михаиловићу, поново је узбуркао духове и наишао на бројне осуде оних који у томе виде још једно уплитање СПЦ у политику и удар на антифашистичке темеље Црне Горе“, преноси Радио Слободна Европа.

Радио наводи да су бурно реаговали како представници државе, тако и невладиног сектора и дела опозиционих странака.

Тако је Министарство културе, тај чин оценило као провокаторски и недопустив и са историјског и са културолошког становишта.

„Мислим да држава не сме да толерише промоцију злочина и мислим да, у складу са оним што декларативно тврди, треба и да поступа“, оцењује аналитичарка друштвених прилика у Црној Гори и професорКА књижевности Божена Јелушић.

„Ревизије историје су захватиле читав регион, па и Црну Гору“, истиче Јелушић, „и на неки начин“, додаје, „само потврђују мишљење Запада да је реч о болесном простору, на коме људима нема помоћи“.

„Нажалост, Цркве покушавају не само да заузму и обеЛЕже физички простор, него и ментално-духовни простор у грађанима, издајући на тај начин своја темељна религијска начела. Чини ми се да је право време да се реагује, да се оваквим врстама ревизије историје стане украј“, рекла је Јелушић.