Прочитај ми чланак

ПОРУКЕ ИЗ ПАРИЗА Макрон: Можете у ЕУ до 2025, ако испуните баш све

0

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Јелисејској палати са председником Француске Емануелом Макроном.

Два председника су прво разговарала у у четири ока и мада је планирано да тај разговор траје 25 минута, председници Србије и Француске разговарали су сат времена. Том приликом, Вучић је Макрону поклонио лист Ратног дневника из 1918. године и вино, док је домаћин колеги из Србије уручио дрвену кутију са француским винима. Вучића су у Паризу дочекан уз државне почасти и француску Републиканску гарду. После тет-а-тет састанка одржан је радни ручак у присуству делегација, а два председника су се затим обратила медијима.

Макрон: У Србију – са задовољством

Мануел Макрон је изјавио да је ово година завршетка Првог светског рата и да је то Србији и Француској заједничко, будући да су у историји били савезници.

– Тада је Србија изгубила четвртину становништва. Заборавили смо колико смо били блиски. Наша земља је опремила и формирала нову војску Србију и на јесен 1918. ослободила Србију – рекао је Макрон и захвалио се Вучићу што је прихватио да дође на Форум мира који ће бити одржан у Паризу.

Он је такође рекао да ће са задовољством одговорити на позив да дође у Србију и испунити обећање. То је поновио два пута приликом заједничког обраћања.

– Желим да Француска помогне Србији. Србија је иначе показала да је поуздан партнер у области безбедности и миграција. Делимо исту вољу за стабилност региона, суверенитет свакога и способност коју има свака земља у региону да не поклекне пред утицајем из иностранства. Стабилност европског пројекта је важна, а то подразумева и сабилност Балкана, где је нарочито важна улога Србије – навео је Макрон.

Вучић: Причали смо о Косову

Вучић се на почетку обраћања извинио што недовољно добро говори француски, те се обратио на српском. Он се захвалио Макрону што Србија и регион поново гледају у Париз и додао да је Француска сада значајнија за регион него што је то било раније.

– Разговарали смо о будућности Србије и региона. Ти разговори су се тицали дијалога Београда и Приштине. Постигли смо висок степен саглсаности. Да сачувамо мир и сатабилност, тражимо решења и гледамо у будућност. Веома је важна улога Француска, Макрона и ЕУ у целини – истакао је Вучић.

Он је навео да је Макрон говорио о искреном пријатељству Србије и Француске, као и да су се концентрисали на оно што нас очекује у будућности.

– Економска сарадња напредује, француске компаније улажу у Србију, разговарамо и о изградњи метроа у Србији. Из године у годину расте трговинска размена, а ове године ће прећи милијарду евра – навео је Вучић.

Макрон: Ако испуните све, улазите у ЕУ 2025.

Француски председник је рекао да је неопходно реформисати ЕУ пре 2025.

– Србија је почела преговоре са ЕУ. Дата је 2025. година као оквирна. Треба да гледамо кључне ствари. Ако се ништа не уради до тада у смислу реформи и оног што се захтева у преговорима, Србија не може ући тада у ЕУ. Ако Србија испуни критеријуме и напредује брже него што је предвиђено, онда преговори могу да буду закључени. ЕУ мора да се реформише због себе саме. У дијалогу који имамо са Србијом, треба да одговарамо на питање која су пред нама. Ако је урађено све оно што је предвиђено, Србија ће ући 2025 године у ЕУ – истакао је он.

Вучић је навео да Србија неће ући у ЕУ пре него што буде решено питање Косова.

– Да ли ћемо у томе успети, ја нисам превелики оптимиста, али ћу се борити да у томе успемо. Посветићемо се решавању свих проблема. Разговарали смо о регионалној економској зони на Балкану, то је веома важно То није стварање никакве нове Југославије. То је стварање бољих услова за инвеститоре и није супституција за ЕУ. За нас је важно да имамо Француску за свог пријатеља и савезника – рекао је председник Србије и додао да је „мучио и мучио Макрона да дође у Србију, док није обећао“.

Вучић је навео и да му је Макрон честитао на победи Ђоковића на Вимблдону, а том приликом он је француском председнику честитао на победи француске репрезентације на Светском првенству у фудбалу.

– Ми Срби и Французи постали смо прваци света у истом дану – рекао је Вучић.

Питање француске новинарке о убиству Ивановића

На питање француске новинарке о напретку у истрази о убиству Оливера Ивановића, председник Србије је рекао да „на жалост српске власти нису те које имају ефективну власт на Косову“.

– Нисмо спровели увиђај, нити имамо право да спроведемо истрагу, већ власти из Приштине. Ми смо им све податке доставили, тражили смо од страних служби и сателитске снимке, али нам је речено да је тада била магла и да се ништа не види. Међутим, ми смо захтевали нам их свеједно доставе, али они то нису учинили. Ми водимо своју истрагу. Савршен злочин не постоји. Очекујем да ћемо доћи до резултата – истакао је Вучић.