Прочитај ми чланак

ЈАЊУШЕВИЋ (ДВЕРИ): ЕУ саставља документ о нормализацији односа Србије и Косова?

0

Посланица Двери поставила је Влади и министрима питање да ли је тачно да ЕУ саставља документ о нормализацији односа Србије и Косова, да ли ће се и „болоњцима“ омогућити продужетак студирања и шта је са отетим бебама.

„Да ли је тачно да служба за иностране послове ЕУ саставља документ о нормализацији односа између Србије и Косова, којим би Србија признала независност Косова, а да сте се ви већ обавезали да ћете потписати такав договор још 2014. године у оквиру такозване преговарачке позиције ЕУ у преговорима са Србијом?“ – питала је Јањушевић и додала да се у тачки 23. изричито каже да ће у једној фази преговора о приступању Србије ЕУ, Србија и Косово као две стране, закључити обавезујући правни споразум о свеобухватној нормализацији односа.

Јањушевић се обратила и Министарству просвете у вези са продужетком рока студирања за студенте уписане по болоњском програму. „Да ли ће поред студената који студирају по старом програму, упис бити омогућен по истим аршинима и студентима прве две генерације примене Болоње? Они су сада на корак до дипломе и треба да имају исти статус као и сви остали студенти.“ – рекла је она и додала да смо због недостатка јасних прописа имали ситуације да се нови предмети плаћају по боду од 500 до 1800 динара, да на једном броју факултета реуписани нису дужни да слушају предмете, док су на другима обавезни, да једни након реуписа сугеришу рок од две године за завршетак, други нових 8 година итд.

„Омогућите овим студентима да, за разлику од министра унутраших послова, поштено положе испите и поштено стекну своју диплому, без поделе на млађе и старије, сви су студенти и сви се боре за боље сутра, не само нас него и наше државе.“ – рекла је Јањушевић.

Она се у свом обраћању осврнула и на питање одузимања беба и питала да ли је враћена беба породици Милојковић из Младеновца која је одузета без судске одлуке од стране Центра за социјални рад, под изговором да је кућа трошна. „Колико је од 5.668 деце одузете у протеклих пет година усвојено у иностранству путем сарадње српских институција са шведском агенцијом Адоптион центром, која има лиценцу за посредовање у међународном усвојењу деце, за који ми је Министарство рада писменим путем повтрдило да има одличну дугогодишњу сарадњу?“ – питала је посланица Двери.

Марија Јањушевић је на крају тражила од председника Србије и премијера Ане Брнабић да изнесу свој лични став о истополним браковима и усвајању деце од стране таквих парова, и да објасне да ли ће се режим залагати заиста за промоцију породичних вредности или за промоцију ЛГБТИ идеологије, те је истакла и да „џендер идеологија“ озбиљно угрожава породичне вредности, а најављеним Предлогом закона о родној равноправности, јасно је који ће пут следити Влада Србије.