Прочитај ми чланак

ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Александар Вучић уз блокиране медије предаје Косово

0

Нова емисија КТВ телевизије из Зрењанина „Без устручавања“, има једног госта, који у трајању од око сто минута, одговара на низ питања водитеља. У последњој емисији, био је гост научни саветник др Драган Петровић, а теме су биле међународни односи, стање у Србији и окружењу, питање Косова и Метохије.

Петровић је између осталог указао на бројне проблеме са којима се суочава српско друштво, неадекватан економско социјални модел и који би конкретно алтернативе требале бити, демографски проблем и могућности решавања, престројавања у међународним односима.

Значајан део емисије је посвећен медијској ситуацији у Србији, где је гост говорио о сужавању тог простора за опозиционе ставове, нарочито оне који се могу представити патриотском демократском опозицијом. Зависност садашњих власти у односу на неке стране центре моћи, условљава реализацију у пракси лоших решења у обласи економије, социјалних и државних питања, што се „премошћава“ блокадом медија и демократије. Петровић указује на потребу јавне дебате око најважнијих друштвених и државних питања.

Посебан део емисије је посвећен питању Косова и Метохије, где по Петровићу, власт катастрофалном политиком оличеном у реализацији противуставног Бриселског споразума, заправо предаје покрајину сепаратистима, укључујући и њен север, који је и поред свих етничких чишћења од стране албанских екстремних снага, остао и даље поглавито српски. У том правцу у предстојећем периоду је изузетно важно да се не омогући и завршни ударац, оличен у могућности да власти омогуће тзв. Косову столицу у ОУН.

Због медијске блокаде изузетно су ретке емисије и на регионалним и локалним телевизијама у Србији, на којима се у целовечерњој емисији може чути опозиционо мишљење, а емисија је већ и репризирана током викенда. На самом ју тубе емисије за пар дана је око 11000 прегледа, велика већина гледалаца је подржала ставове госта изнете у емисији (лајковима емисије и афирмативних коментара, коментарима). Са друге стране један интернет тим, близак атлантистичким и режимским ставовима, извршио је покушај препада, вулгарним коментарима на рачун госта и емисије, укључујући чак и директне претње физичком ликвидацијом (убиством) госту због изнете критике постојећег стања у земљи и нуђења алтерантива (коментар тзв. Ивана Ђокића а у мањој мери и Дијане Игњатовић која због опозиционих ставова претњама и вулгарним увредама „тражи протеривање Петровића из Србије“).

Интересантно је да КТВ телевизија истиче у први план да никада није обрисала ни један коментар на својим ју тубе, што је омогућило групици интернет активиста да у немоћи да било шта друго ураде у односу на реакције гледалаца на овом ју тубе, фашистоидним претњама госту, осталим коментаторима и самој КТВ покуша застрашивање.

Парадокс је да је порука госта и саме емисије блокада медија у Србији и немогућност јавне стручне дебате око најважнијих државних питања, и да наведени интернет тим прети вулгарно госту управо на томе што се залаже за демократију и слободу јавног мњења. Ово све говори о озбиљној кризи у Србији. КТВ телевизија се протеклих месеци у више махова жалила јавности да доживљава притиске због свог слободног деловања, иако је сам водитељ у овој конкретно емисији био далеко од повлађивања ставовима госта, нарочито када је у питању његова критика постојећег постоктобарског неолибералног економско-социјалног модела и довођења у питање даљег „проеу пута“.