Прочитај ми чланак

ТРАМП УОЧИ САМИТА С ПУТИНОМ: Никад гори односи САД и Русије

0

Амерички председник Доналд Трамп састао се са финским председником Саулијем Нинистеом у Хелсинкију, где ће бити одржан самит Трампа и председника Русије Владимира Путина

Председник САД Доналд Трамп изјавио је, уочи самита с руским лидером Владимиром Путином у Хелсинкију, да односи Вашингтона и Москве никад нису били гори.“Наш однос с Русијом никада није био гори захваљујући вишегодишњој глупости САД, а сада и намештеном лову на вештице“, навео је Трамп на Твитеру.

foto: snappygoat

Међутим, амерички председник сматра да ће његов састанак с руским колегом Владимиром Путином проћи добро. Он је то рекао током радног доручка са финским председником Саулијем Нинистеом у председничкој резиденцији Ментинијеми у Хелсинкију.

Шеф Беле куће назива „намештеним ловом на вештице“ истрагу специјалног саветника Роберта Мулера о мешању Русије у америчке председничке изборе 2016. године и о евентуалној повезаности Трамповог изборног штаба с Москвом.

У оквиру те истраге до сада су подигнуте оптужнице против три компаније и 32 особе, међу којима је и 12 наводно руских обвештајаца, оптужених прошле недеље.

Трамп је данас на Твитеру поново окривио свог претходника Барака Обаму да ништа није учинио да спречи мешање Русије у изборни процес 2016. године, када је председник САД победио кандидаткињу демократа Хилари Клинтон.

„Председник Обама је мислио да ће Покварена Хилари да победи на изборима, па је, када га је ФБИ обавестио о мешању Русије, рекао да то не може да се деси, да није ништа битно и НИШТА није учинио поводом тога. Када сам победио, то је постало битно, и почео је намештени лов на вештице на челу са Страком“, навео је Трамп.

Специјални агент Федералног истражног бироа (ФБИ) Питер Страк сведочио је у четвртак у Конгресу САД пошто је у недавном извештају Министарства правде САД наведена размена порука између њега и адвокатице ФБИ Лизе Пејџ с којом је био у вези. Обоје су били део Мулерове истраге.

Када је Пејџ 2016. године питала у поруци Страка да ли ће Трамп победити на изборима, он јој је одговорио: „Не. Неће. Спречићемо то.“

Сведочећи пред Одбором Представничког дома за правна питања, Страк је прошле недеље рекао да тај коментар ни у ком случају није био наговештај да ће он или ФБИ предузети акцију у циљу утицања на исход избора, већ да је том порукуом, написаном после Трампове „одвратне“ увреде на рачун породице погинулог америчког војника, само изразио став да Американци неће изабрати за председника некога ко „показује такво понашање“.

ТРАМП У ХЕЛСИНКИЈУ: САСТАНАК С ПРЕДСЕДНИКОМ НИНИСТЕОМ, НАХВАЛИО ФИНСКУ

Председник САД Доналд Трамп састао се са финским председником Саулијем Нинистеом у председничкој резиденцији Ментинијеми престоници Хелсинкију, где ће бити одржан самит Трампа и председника Русије Владимира Путина. 

ТРАМП И ПУТИН СТОПАМА БУША И ГОРБАЧОВА Амерички и руски председник, Доналд Трамп и Владимир Путин, састаће се  у Председничкој палати у Хелсинкију, на истом месту на којем су 1990. године разговарали бивши председник САД Џорџ Х.В. Буш и некадашњи лидер СССР Михаил Горбачов. Ради се о здању из 19. века, са погледом на Балтичко море, које је својевремено било резиденција руских царева у Финској.

Финска државна телевизија YЛЕ јавила је да је Трамп хвалио Финску и назвао је дивном земљом, истовремено захваливши председнику Нинистеу на помоћи везаној за овај самит и лепом дочеку.

Пре почетка самита Трампова супруга Меланија добила је цвеће од Нинистеа и његове супруге Џени Хаукио.

СТИГАО И ПОМПЕО, СПРЕМАН ЗА САСТАНАК С ЛАВРОВИМ

Амерички државни секретар Мајк Помпео објавио је на Твитеру да се налази у Хелсинкију и да је спреман за састанак са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим, у оквиру самита председника САД и Русије Доналда Трампа и Владимира Путина који се данас одржава у финској престоници.

„Добро јутро из Хелсинкија. Спреман сам за састанак са руским колегама и министром спољних послова Финске. Хвала народу Финске на добродошлици и марљивом раду, који је омогућио овај састанак“, написао је Помпео на овој друштвеној мрежи.

 ТРАМП: НАТО ЈЕ САДА СНАЖАН И БОГАТ

Председник САД Доналд Трамп оценио је да је заслужан за јачање НАТО на прошлонедељном самиту, на чему му, како је навео, многи лидери чланица алијансе захваљују.

„Примио сам многе позиве лидера земаља НАТО који ми захваљују што сам помогао њиховом јединству и фокусирању на финансијске обавезе, и садашње и будуће“, навео је Трамп на Твитеру.

Он је додао да је самит НАТО био „заиста сјајан“ и да већина медија није тачно извештавала из Брисела. „НАТО је сада снажан и богат“, написао је шеф Беле куће.

На самиту 11. и 12. јула Трамп је првобитно оштро критиковао савезнике због недовољног издвајања за одбрану и довео у питање вредност НАТО, да би на крају скупа рекао да америчка посвећеност алијанси „остаје врло јака“.