Прочитај ми чланак

ОДГОВОР ПРОФ ДР МИЛАЧИЋА „БЛИЦУ“: Ово је истина о Високој пословној школи у Блацу

0

Поводом текста објављеног у дневном листу "Блиц" под насловом „ВИШЕ ШКОЛЕ ФАБРИКЕ НОВЦА: Директори сами себи додељују огромне суме новца“, а који су пренели и други домаћи медији, редакцији "Србин инфо" се обратио директор Високе пословне школе у Блацу Проф. др Љубиша Милачић и одговорио на, како каже, неистине које су упућене на његов рачун, а све са циљем да се уништи репутација ове образовне институције.

Он је истакао да ће због овог текста заштиту подражити пред надлежним судом. Његов одговор на оптужбе из наведеног текста „Блица“, преносимо у целости:

„Поштовани,

Обраћам Вам се поводом текста објављног 16.07.на вашем порталу под називом „ВИШЕ ШКОЛЕ ФАБРИКЕ НОВЦА: Директори сами себи додељују огромне суме новца“.

Одмах да одговорим на наслов: никоме а најмање себи никада нисам додељивао бонусе, ништа мимо закона и правилника Школе није наплаћено, никога нисам примио у стални радни однос, нити је иједан нови наставник примљен за време мог мандата.

Одговорно тврдим да ни динар школских пара нисам самовољно, ненаменски или незаконито потрошио. Примера ради, моји трошкови репрезентације су једнаки нули.

Текст који сте објавили пун је неистина и њиме је нанета огромна штета угледу ове Школе. Пре свега, одговорно тврдим да мене као директора Школе ниједан Ваш новинар није контактирао, па самим тим нисам био у прилици да одговорим на неистине које су објављене, због чега ћу заштиту потражити пред надлежним судом. Молим Вас, да исто онолико простора колико сте дали за наведени текст дате и за деманти, што сте у обавези према Закону о информисању.

 Циљ овог обраћања је утврђивање истине и спречавања обмањивања јавности од стране неколико привилегованих и родбински повезаних радника наше Школе са претходним руководством. Њихов мотив је прикривање криминала који је рађен у том периоду од стране бившег руководства Школе. Позивам Вас да посетите нашу Школу јер ће бити много посла за ваше истраживаче и имаћете много сензационалних открића о просто невероватним размерама криминала у Школи који до сада није објављен у јавности. Кроз ваше истраживање уверићете се да је у претходном периоду Школа била највеће легло криминала и корупције у свим видовима. У праву сте да је Школа постала фабрика пара, додао бих, које су на волшебан начин завршавале у џеповима привилегованих. Обавестио сам све надлежне органе, већ неколико година полиција и тужилаштво воде истраге.

Једногласно сам јула 2015. године законито изабран за директора школе. У циљу обезбеђивања законитости пословања одмах сам наложио да се уведе ред у финансијско пословање Школе. Тим потезом погођени су интереси и привилегије појединаца и од тог тренутка почиње опструкција рада Школе у свим сегментима.

Наслеђене привилегије су биле супротне закону и зато сам их укинуо. Навели сте да је Н.Ј. жртва директора, а истина је да је он као професор са 50% радног односа примао преко 100% плате. Истовремено је обављао функцију заменика директора и председника Савета, запослио је брата и блиског рођака. Кривична пријава је одбачена због застарелости. Шеф рачунарског центра купује информатичку опрему за Школу од своје приватне фирме у којој је сувласник са сином тадашње директорице Школе – својим кумом. На скриптарници све уплате  се врше „на руке“ без икаквог издавања рачуна, а затим се новцу губи сваки траг. У одељењу у Јагодини све уплате се врше референту у служби на руке или на њене текуће рачуне.

Зараде радника су без икаквог законског основа и критеријума, тако да неко са завршеним мастер радом има већу плату од доктора наука. Шеф рачуноводства је примао дуплу плату, а маја месеца 2014. године остварио је приход од чак 286.038,56 динара. Моја плата износи 119.608 динара. Избори у звања су посебна прича, од возача до предавача врло је кратак пут. Навели сте да сам предавача поставио за ноћног чувара. Истина је да је у време претходног руководства изабран за предавача без адекватне законом прописане стручне спреме. На основу тумачења Националног савета за високо образовање и Тумачења Министра просвете број 011-00-0034/2017-6, Наставно веће је донело одлуку о поништају одлуке о избору у звање предавача.

Што се тиче непотизма, претходна директорка је у Школи ангажовала два сина, брата, снају, сестрића, двојицу кумова. Инвестиције у Школу најбоље показују размере хаоса. Наиме, за реновирање зграде од 980 квадрата уложено је 850.000 евра, а да још увек није завршено. Међународна сарадња Школе је била претворена у породична туристичка путовања о трошку Школе. Директорица школе на Универзитет у Штутгарту води сина, брата, супруга, сестрића, кума, снају.   

Више од 40 одлука донетих од тадашњих председника Савета Школе јесу спорне јер су потписане без одржаних седница Савета или, пак, нису биле на дневном реду, па се о њима није расправљало, а тичу се исплате новчаних износа. То се нарочито односи на путовања у Немачку али пошто су тамо путовали и председници Савета вероватно је то компензација за њихове дневнице. Етичка а пре свега законска обавеза би требала да буде да се Школи врати сав нелегално исплаћени новац.

Од мог избора па до данас смањени су сви трошкови. Репрезентацију никада не користим, трошкови превоза радника су за девет месеци износили 2.328.115 динара, а сада су за исти период смањени на 654.900 динара, трошкови смештаја професора са 1500 смањени на 900 динара, професорима у допунском радном односу исплаћују се хонорари од 25.000 уместо ранијих 80.000 динара, професори на челу са директором који су урадили акредитацију одрекли су се хонорара док су у претходном периоду за исти рад исплаћивани огромни хонорари, враћен дуг претходног руководства од 15.000.000 динара, укинуто је плаћање  фиктивно ангажованих радника, за време мог мандата није повећан број радника, свим радницима који станују у Блацу и Јагодини исплаћују се идентични трошкови смештаја, а што се мене тиче сви знају где живим. Скоро сви радници су наизменично слати у центар Димитровград нико никада није одбио да тамо иде осим радника Б.В.

Надлежна просветна инспекција и инспекција рада нису нашле ни један значајнији пропуст у раду садашњег руководства. Све кривичне пријаве које су поднете садашњем руководству без икаквог основа, редом су одбачене.

Они који покушавају да прикрију криминал који је рађен у претходном периоду провукли су ме кроз медијско блато покушавајући да ме прикажу у сасвим супротном светлу од онога што стварно јесам. Одговорно тврдим да не постоји никакво ненаменско трошење новца нити било какве прикривене комбинације како је у тексту наведено. Обавестио сам и позивам све надлежне органе да провере моје пословање и пословање пре мог избора. Постављам питање: да ли криминал, лаж и непоштење могу да надвладају истину и аргументе?

Верујем да као професионални новинар знате да „ако човека изграђују околности, онда и те околности морају да буду изграђене човечно“. Шта је човечно у једностраном и непоштеном представљању човека јавном мњењу.    

У Блацу, 16. 07.2018.г.
Директор Високе пословне школе струковних студија у Блацу,
Проф. др Љубиша Милачић