Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ: Срби у Црној Гори најугроженији народ у Европи

0

Предсједник Народне странке и некадашњи министар иностраних послова Србије Вук Јеремић казао је да су Срби у Црној Гори, уз српски живаљ на Косову и Метохији, најугроженији народ у Европи.

Јеремић, који је и бивши предсједник Генералне скупштине Уједињених нација, рекао је за портал ИН4С да је један од приоритета Народне странке заштита права Срба у региону.

– Срби у Црно Гори су, са изузетком српског живља на Космету, најугроженији народ у Европи. Ви данас у Европи немате ситуацију да су једном народу тако драстично угрожена сва права, као што је то случај са Србима у Црној Гори. То је једна дубока историјска аномалија, истакао је он.

Јеремић је оцијенио да односи Црне Горе и Србије назадују, упркос покушајима владајућих структура у обје земље да их прикажу никад бољим, додајући да забрињава чињеница да власт у Србији у потпуности игнорише проблеме са којим се суочавају Срби у Црној Гори.

– Скандалозне су изјаве челника власти у Србији који говоре о никад бољим односима Црне Горе и Србије, а реалност показује велику дискриминацију српског народа у Црној Гори, казао је он.

Вучић фасциниран Ђукановићем

Јеремић је критиковао предсједника Србије Александра Вучића због сервилног односа према црногорском предсједнику Милу Ђукановићу, додајући да односи Србије и Црне Горе не смију бити таоци односа између Вучића и Ђукановића, већ треба да буду у складу са дугорочним интересима народа.

– Вучић је у потпуности фасциниран Ђукановићем и волио би да буде као Мило, односно да деценијама влада на његов начин, истакао је он.

Јеремић је казао да види много сличности у начину владања Вучића и Ђукановића, а заједничко им је то што владају на начин који није у складу са европским вриједностима.

– Много тога лошег произилази из те фасцинације Вучића Ђукановићем, навео је он.

Јеремић сматра да слању црногорских официра у мисију КФОР-а на Космету не треба придавати посебан значај, додајући да је фундаментална грешка коју је Подгорица направила била признање независности такозваног Косова*.

– Та грешка није направљена случајно, већ се радило о срачунатом кораку који је за циљ имао тровање односа између Црне Горе и Србије, истакао је Јеремић.

Према његовим ријечима, велики баласт у односима Црне Горе и Србије јесте опредељење званичне Подгорице да за темељ новог црногорског идентитета изабере србофобију.

Потпис на улазак КиМ у УН, па разградња РС

Говорећи о преговорима о статусу Косова и Метохије, Јеремић је казао да разговори у Бриселу представљају школски примјер некомпетентног преговарања од стране Вучића.

– У ових неколико година Вучићевог преговарања Албанци су добили све, а српска страна није добила ништа, навео је он.

Према његовим ријечима, следећи ред потеза јесте пристанак Вучића да лажна држава Косово* добије столицу у Уједињеним нацијама.

– Кад Косово* уђе у УН више им не можемо ништа. Вучић спрема јавност у Србији на један такав потез. Након тога слиједи разградња Републике Српске, а потом улазак Србије у НАТО, а цијена јесте да Запад подржи даљи останак Вучића на власти, казао је Јеремић.

Он је рекао да је посјету Црној Гори искористио да се упозна са проблемима са којима се суочава српски народ. Јеремић се састао и са предсједником Нове српске демократије Андријом Мандићем и функционерима те странке.

У видео прилогу погледајте шта Јеремић мисли о суђење за аферу „Државни удар“, монтираним нападима на пуковника Радована Алексића, о томе зашто се више не организује манифестација Дани Србије у Црној Гори, да ли је Србија одустала од политике војне неутралности, хоће ли Западни Балкан бити претворен у камп за емигранте, као и шта представља највећи безбједности изазов у региону.