Прочитај ми чланак

ЖЕСТОКЕ РЕАКЦИЈЕ: „Рускиње подривају морал своје земље”

0

Стотине хиљада мушкараца с разних страна света похрлило је у Русију због Мундијала, што је покренуло жустру дебату међу Русима о улогама и правима жена.

Наводи се и да су се Рускиње које су започеле љубавне приче са навијачима нашле на удару критика у тој земљи.

Многи Руси, наиме, осуђују такве своје сународнице сматрајући да тим поступцима оне подривају морал своје земље, наводи АП уз оцену да ове „распрострањене и јетке критике показују доминантност патријархалних и сексистичких погледа у Русији где је концепт родне једнакости за читаву генерацију иза западног“.

Реакције на романсе Рускиња са странцима током Светског првенства у тој земљи толико су снажне да су неке феминисткиње у Русији мишљења да би то заправо могло да иде на руку њиховим интересима јер шокира чак и конзервативне жене које се не би поистоветиле са феминисткињама.

„Чак и те жене кажу – што је доста, доста је, отишле сте предалеко“, каже феминистичка списатељица Снежана Грибатскаја.

Козметичарка Маријам (27) једна је од Рускиња које су се заљубиле у стране посетиоце, а њу је, каже, очарао мексички навијач Омар, који ју је питао како да стигне до Црвеног трга.

„Био је толико љубазан и пун поштовања према мени. Зато сам се заљубила у њега“, објашњава она.

Међутим, за многе Русе је њено понашање срамотно, а један од таквих је Платон Беседин, колумниста листа „Московски Комсомолец“, који каже да „Рускиње срамоте себе и своју земљу“.

Популарни форум на друштвеној мрежи „ВКонтакте“ објавио је стотине видео-снимака на којима Рускиње плешу са страним фудбалским навијачима и љубе се са њима, што је изазвало жестоке осуде неких Руса.

У првој недељи Светског првенства, руска посланица Тамара Плетњова упозорила је Рускиње да не улазе у романсе са странцима уколико не желе да после саме подижу децу.

Многе Рускиње, с друге стране, странци привлаче јер, како оне кажу, имају потпуно другачији став према женама, имају лепе манире…

О питању сексизма огласила се и ФИФА, признавши да то јесте проблем током Светског првенства, а недавно је предложила „лек против тога“ – то јест да се мање атрактивне жене на стадионима приказују на снимцима утакмица на ТВ екранима.