Прочитај ми чланак

КУРЦ: Балкан приоритет, зауставити преговоре са Турском

0

Канцелар Аустрије Себастиан Курц затражио је да се "сместа прекину преговори" о пријему Турске у ЕУ.

Аустрија председава ЕУ од 1. јула, а Курц је раније рекао и да је за пријем Балкана и за боље односе с Русијом.

„Регион Западног Балкана је кључни приоритет спољне и европске политике Аустрије, као и нашег председавања ЕУ“, рекао је Курц у опсежном интервјуу објављеном данас на сајту атинског листа „Катимерини“.

Он је наставио рекавши да „подржавамо линију комесара за проширење Јоханеса Хана“ јер „обезбеђивање земљама Западног Балкана часне перспективе и кредибилног пута ка ЕУ, служи нашим безбедносним, политичким и економским интересима“.

Курц је подржао споразум Грчке с Македонијом о решавању спора око њеног назива јер то, како је рекао, „показује да упорни преговори и дипломатија доносе резултат“.

С друге стране, рекао је канцелар, „годинама сам био врло јасан да треба имати поштен однос с Турском. Преговори ЕУ-Турска треба да се одмах зауставе“ јер „Турска се последњих неколико година стабилно удаљава од Европе и њених вредности“.

„Требало би да се усредсредимо на истраживање других облика сарадње ЕУ и Турске, као суседа“, додао је Курц.

Канцелар је рекао да је високо међу приоритетима председавања Аустрије ЕУ проблем имиграције и заштите граница, и упозорио да Беч неће прихватити одлуке које би додатно оптеретиле Аустрију.

На недавним седницама ЕУ о миграцијама, рекао је Курц, ојачала је сагласност о потреби повец́ане заштите спољашњих граница и јачања граничне службе ЕУ „Фронтекс“, уз „јаку сарадњу с трец́им земљама, на пример кроз планирање ‘станица за искрцавање’ “ миграната у тим земљама.

По речима Курца, два стуба будуц́ности ЕУ морају бити спољна безбедност и повец́ана конкурентност, уз „стварање јединственог европског дигиталног тржишта“.

Он је истакао да ЕУ не би требало да свим чланицама намеће јединствена правила о свим областима живота, већ да, како је рекао, „мање теме“ препусти на решавање појединим државама и регионима.

Уз то, рекао је Курц, „ЕУ треба приближити народу – веома је важно да се сретнемо и погледамо у очи“.

„Не сме бити чланица првог и другог реда, нити размена аргумената у којима се неки осец́ају морално супериорнијим од других. Као Председништво (ЕУ), отворени смо за сваки предлог који нас зближава и јача нашу Унију, много више од саме монетарне зоне“, рекао је Курц.

На крају интервјуа, Курц се заложио за постепену нормализацију односа ЕУ с Москвом, уз оцену да „без Русије не може бити одрживог мира у Европи“.

„У вези с питањем санкција ЕУ против Русије, уведених због њеног кршења међународног права, ми смо јасно на истој линији с нашим европским партнерима“, рекао је Курц.

Међутим, наставио је канцелар, „надамо се да ц́е доц́и до напретка у примени одредаба споразума из Минска (о окончавању кризе у Украјини), што би била основа за постепено смањење санкција“.