Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОСТВАРИО „АРАПСКИ“ САН: Свечано отворена прва зграда у „Београду на води“

0

Први станари се усељавају у Кулу А Београда на води која има 20 спратова и 296 станова. Усељавање је ове године неколико пута одлагано. Прво је било планирано за крај марта, затим за јун, а услови за усељење су се стекли, пошто је Министарство грађевинарства тек јуче издало употребну дозволу за зграде на савској обали.

Први станари улазе у своје станове у зградама чија је изградња започета 2015. године.

Фото: belgradewaterfront.com

То су они грађани Србије или грађани неких других земаља који су имали да за стан у овој згради издвоје по квадрату од 2.500 до 5.000 евра. Најефтинији стан са једном спавачом собом овде кошта 156.000 евра. А цена стана зависи и од квадратуре, погледа или спрата на којем желите да живите.

Иако заменик градоначелника Горан Весић тврди да је данашњим усељењем завршена прва фаза изградње Београда на води – по плану који су 2015. године представили тадашњи премијер и градоначелник Александар Вучић и Синиша Мали, прва фаза требало би да буде завршена до 2019. године, а у оквиру ње „биће готова главна кула, два стамбена комплекса, пословни и тржни центар, хотел и биће измештена главна железничка станица“.

За сада имамо стамбени комплекс и измештену станицу, камен темељац за кулу и конструкцију шопинг центра. Инвеститор је за прву фазу требало да уложи 300 милиона евра, што је учињено, али је ипак половина од тога дата у виду кредита.

Србија је рашчистила савску обалу, дала земљиште на коришћење на 99 година, усвојила леx специјалис којим је овај пројекат проглашен за пројекат од националног значаја.

Подсетимо и да су у ноћи између 24. и 25. априла 2016. године противправно срушени објекти у Херцеговачкој.

Како је Синиша Мали објаснио 2015. године, онај ко даје земљиште добија око 30 одсто профита, а 70 процената зараде дакле одлази инвеститорима.

Друга фаза требало би да буде завршена до 2023. године. Она ће подразумевати изградњу преосталих стамбених и пословних комплекса, зелених површина, школе и вртића.

Трећа, последња фаза, према плану треба да буде завршена до 2045. године.

За читав пројекат планирано је да арапски патнер уложи 3,5 милијарди евра, а Србија 270 милиона.

ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ: ОСТВАРИЛИ СМО САН

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је, отварањем првих кула пројекта „Београд на води“, прва победа, „прво првенство на реци које смо добили“.

Захвалио је свима који су учествовали у реализацији пројекта и рекао да је све то било вредно труда, јер нам град није дат да га конзервирамо, већ да га градимо и улепшавамо.

Вучић је, поводом усељавања станара у нови стамбени објекат, рекао да је дошло остварење наших безбројних снова, које су многи осуђивали и у које је мало ко веровао, а које се остварује упркос оних који желе да се ништа не уради,

Истичући да је само мали број људи веровао у овај резултат, казао је да је успело да се од мочваре, учкарица створи нови Београд, она Београд који је „велики Милош“ покушавао да направи, али што због српског и турског отпора није успело.

„Ми смо успели да од прљавштине и ругла створимо један од најлепших делова. Београд је коначно сишао на своје реке“, навео је Вучић.

Како је рекао, успели смо јер смо веровали у успех и радили вредно.

„Рад и одлучност биле су пресудна ствар, као и посвећеност, преданост љубав према пројекту и Сбрији. Ево и данас прве зграде, првих 300 станова су завршени и усељавамо их. Градимо велики булевар, дижу се две нове зграде, диже се највиша кула“, нагласио је Вучић.

Подсетио је да су му се сви подсмевали, да су говорили да је изградио једну кафану и да је то све.

„Захвалио бих се и онима који су се склонили из битке, који су побегли из наших редова. Победили су и они јер су сведоци и могу да повуку поуку да онај који верује и ради побеђује. Данас онима који су радили, вама који сте веровали у себе, Србију и њене грађане хоћу да кажем да они који су се подсмевали нису успели“, поручио је он.

Нагласио је да постоји резултат, „прва победа на овој реци коју смо освојили“.

Захвалио је Мохамеду Алабару, рекавши да није случајно што је баш он један од најпознатијих градитеља.

„Хвала и шеику Мухамеду бин Заједу, великом лидеру мале али нама пријатељске земље, који је веровао у овај пројекат. Без њега тешко да бисмо успели“, рекао је он.

Вучић је указао да на овом месту имамо и променаду која је међу три најлепших у Европи.

„Да бисте избегли критике најбоље је да не чиниш ништа, и не будеш ништа. Тада ће сигурно да те прескоче. Када кренеш у овакав подухват, највећу промену у граду, бићеш проклињан ако пробаш и ако не пробаш. Али то и све псовке нису проблем. Вредело је пробати и уредити ову обалу, изградити зграде, отворити Београд са река. Улепшати и обновити га. Нисмо добили град да га конзервирамо, ставимо у теглу, већ да радимо на њему и да никада не станемо. Градови живе када прате време, а не када заостају“, поручио је Вучић.