Прочитај ми чланак

ВИМБЛДОН: Полицијски час прекинуо спектакл, Новак води, наставак у суботу!

0

Српски тенисер Новак Ђоковић и Шпанац Рафаел Надал наставиће свој полуфинални меч на Вимблдону у суботу пошто је меч прекинут због "полицијског часа".

Новак Ђоковић и Рафаел Надал одиграли су три сета у полуфиналном дуелу на Вимблдону при резултату 6:4, 3:6, 7:6(9) за нашег играча. Он је прекинут због закона који влада у Енглеској да се после 23 часа све спортске манифестације прекидају и настављају следећег дана.

Постоји могућност наставка уколико је крај догађаја близу, а пошто га овде није било, он је оправдано померен за наредни дан.

У првом сету је Ноле подсетио на дане када је био непобедив, и једини је направио брејк у том делу игре. Показао је српски тенисер одлично кретање, а добро су га служили форхенд и бекенд.

Други део игре је протекао у изједначеној игри, Ђоковић је пропустио неколико прилика да одузме сервис ривалу што је Шпанац зналачки искористио и поравнао на 1:1 у сетовима.

Последњи период пре прекида показао је да се обојица налазе у сјајној форми, брејк шанси је било, али не и брејкова, па је тај-брејк одлучио победника трећег сета. У њему се боље снашао Ђоковић који је спасио три сет лопте и остварио важну предност пред наставак сусрета.

Меч ће бити настављен у суботу у 14 часова, сат времена пре женског финала.

ТОК МЕЧА

Први сет

6:4 Ђоковић осваја сет – Надал промашује пасинг шот по паралели после дуге размене за 15:0 у корист нашег играча. Новак је потом ушао у терен и Рафа је под притиском погодио мрежу за 30:0. Погодио је Новак ас за 40:0. Стрпљиво изграђеним поеном и новим винером, српски играч без изгубљеног поена осваја први сет.

5:4 Надал смањује – Надал коначно одиграва добар и сигуран гем. Форхенд није најбоље служио Ђоковића па је Рафа без изгубљеног поена смањио заостатак.

5:3 Потврђен брејк Новака – Ма какви бекхенди Ђоковића за прва два поена у сервис гему за 30:0 и потврду брејка. Сервис винер за 40:0. Освојио је Рафа један поен у наставку, али српски играч готово рутински наставља да узима гемове на свој сервис.

4:3 Брејк Новака – Надал не успева да лобује противника, Новак смечује за 0:15, а онда сјајним ритерном изнуђује грешку за 0:30. Пасинг шот на мрежи за 0:40 и три брејк лопте! Надал дубоком дијагоналом спасава прву (трећу у мечу), али не успева и четврту. Шаље лопту у мрежу и Новак прави брејк.

3:3 Ђоковић се пита у поенима, напада, али и греши – Ас ударцем Новак осваја поен за 15:15. Надал добро отваара поен дијагоналом, али тек другом грешком Ђоковића у овом гему Шпанац долази до 15:30. Сјајан сервис и лагана дијагонала су уследиле за 30:30, а онда фантастичан угао Новак проналази за 40:30. Грешком из форхенда ‘поклонио’ је Рафи изједначење, али онда два сигурна поена за 3:3.

3:2 Брејк шансе за Новака, срећа за Надала – Фантастичан ритерн Србина по паралели за 15:15, Рафа је у наредном поену добро гађао Т линију, али је Новак то маестрално стигао и приморао противника на грешку за 15:30. Надал је одговорио изврсно сакривеним дроп шотом за 30:30, али и промашајем за 30:40 из смеча. То је била прва брејк шанса за Новака. Одлично чита српски играч инсајд аут форхенд Рафе након тога за другу брејк прилику, али Надал се сјајно брани изласком на мрежу. Лоптицом у мрежи, Новак Надалу даје прву гем лопту, а Надал уз много среће на мрежи осваја гем.

2:2 Ђоковић чува сервис – Добар дроп шот Новака, али лош лоб после који Рафа лако хвата и закуцава у поље за 15:15. Грешком Рафе из форхенда Новак долази до 40:15, а нови гем осигурава сервисом.

2:1 Надал – Рафаел сервира снажно на старту меча. Ђоковић добрим ритерном успева да преузме иницијативу у поену и натера Рафу на грешку за 30:30. Имао је српски играч на 40:40 добру прилику за брејк лопту на мрежи, али је одлучио да гађа паралелу и ривал га је прочитао. Успео је на крају да освоји гем после два изједначења.

1:1 Новак сигуран – Србина за сада „слушају“ и форхенд и бекхенд па после три поена у првом гему на свој сервис води 30:15. Раван ударац по паралели Надал враћа у аут за 40:15, а онда и добар сервис за 1:1.

1:0 Надал – Новак агресивно од старта, прво добар напад, а онда и грешка Рафе му доносе 15:30 на сервис противника. Уследила су два добра сервиса Рафе за 40:30. Новак је одговорио квалитетном дијагоналом и први гем у мечу се игра на разлику. На крају га је добио Надал.

Други сет

6:3 Надал осваја сет – Дуга размена, Рафа мења ритам скраћеном лоптом која не прелази у поље Новака, али наредна скраћена лопта погађа поље за 15:15 после вансеријског поена у ком је Србин имао иницијативу. Погађа први сервис, али онда и мрежу за 30:30. Квалитетан бекхенд Ђоковићу доноси брејк шансу, коју противник анулира сервис винером, а на исти начин спасава и другу шансу за Србина. Уследила су два добра поена Шпанца којима осваја други сет.

5:3 Новак смањује заостатак – По лошем форхенду у првом поену се видело да Новаку недостаје фокус. Исправља то у наредна два поена и после изласка на мрежу осваја два сјајна поена за 40:15. Мало је Новака и послужила срећа, али и трећи пут на мрежи осваја поен за смањење разлике у односу на Рафу.

5:2 Надал – Прорадио је и сервис Шпанца, Новак је посустао, довољно да не може да испрати темпо па Надал са нулом узима гем и потврђује брејк.

4:2 Нови брејк Надала – Прва несигурност и Надал осваја два поена за 0:30. Ђоковић паралелом чисти креч са линије за 15:30, а онда на мрежи решава за 30:30. Рафа не враћа наредни сервис за 40:30. Поново је добро одсервирао, али је Надал то некако успео да врати, Новак је погодио мрежу за 40:40, да би шпански тенисер бекхендом наместио себи брејк лопту. Лош тајминг и наиван аут помажу нашем тенисеру да дође до изједначења. Само привремено, јер агресивном игром осваја два поена и долази до брејка.

3:2 Враћа брејк Србин – Прејак ударац Надала за 15:30, а онда најлепши поен Новака на мечу. Бекхенд на линију, излазак на мрежу, врхунски волеј и још бољи лоб за две брејк шансе. Користи већ прву сјајним углом и винером и одмах враћа равнотежу у сету.

3:1 Брејк Надал – Изнервирао је расплет претходног гема српског тенисера, који нервозно погађа мрежу. Када је Надал погодио потом одличан форхенд и дошао до 0:30, Новак је први пут био у неугодној ситуацији. Шести ас за 15:30, али онда несхватљив промашај и поклон Ђоковића, па Надал има две брејк лопте 15:40. Користи већ прву и долази до предности.

2:1 Надал – Врхунски форхенд из контре извлачи Новак за 15:15 на сервису Надала, који на мрежи потом изједначава на 30:30. Лоша паралела Рафе, лоптица поред терена и брејк шанса за Ђоковића. Не користи је Србин због несигурног ритерна, али исправља то дијагоналом за другу брејк прилику. Пропустио је и њу иако је имао лоптицу на рекету, да би „Бик са Мајорке“ сервисом успео да се извуче.

1:1 Сервис помогао Новаку – Квалитетан сервис, а онда и снажна паралела и очас посла Србин има 30:0. Изненадио је Надал изврсним ритерном после ког му није било тешко да само врати лоптицу у празно поље за 30:15. Погађа изврстан угао за 30:30, али Ђоковић сервисом долази до гем лопте. Имао је његов ривал изједначење, али је Ђоковић смечом освојио поен за предност, а онда опет сервисом за 1:1.

1:0 Надал – Ритерном се Новаку отвара терен за винер и 0:15 на сервису Надала, а онда и за грешку Шпанца који пребацује основну линију за 0:30. Није ни Ђоковић био прецизан у следећа два поена па Надал долази до 30:30. Рафа погађа мрежу за 30:40 и брејк лопту Ђоковића. Спасао се добром дијагоналом, потом имао и гем лопту али га Новак врхунском селекцијом удараца тера на грешку и ново изједначење. Један паметан поен Шпанца и један промашај Новака и Надал води у другом сету.

Трећи сет

7:6 – Два мини брејка на старту, прво дупла грешка Ђоковића, а онда и промашај Надала. Шпанац немилосрдан у трећем поену и води 2:1. Силна размена у четвртом се завршава добро по Ђоковића, да би после петог Новак сервисом повео 3:2. Растрчани Ђоковић стиже скраћену лоптицу Надала за нови мини-брејк и 4:2. Надал је потом лукаво гађао сервисом у тело, а Београђанин погодио мрежу ритерном за 4:3. Међутим, у наредном фантастично гради поен, погађа сам ћошак бекхендом и намешта смеч за 5:3. Надал враћа мини-брејк дроп шотом за 5:4, а онда сервисом поравнава на 5:5. Нови дроп шот, опет Ђоковић не стиже, Надал има сет лопту 6:5. Сервисом то анулира Србин за 6:6. Ризиковао је Надал у наредном поену, погодио угао и сада на свој сервис има сет лопту 7:6. Мајсторија Ђоковића! Дроп шот на сет лопти за противника, враћен мини-брејк 7:7, али Надал има још један сервис. Нова скраћена лопта, опет Новак не стиже, трећа сет лопта за Надала 8:7. Сервис винер, Новак спасава и трећу 8:8! Фантастичан други сервис, Новак има прву сет лопту 9:8! Лош ритерн Србина 9:9. Друга сет лопта за Ђоковића, није прошао дроп шот Надала 10:9!

6:6 Тај-брејк одлучује – Дупла сервис Рафе, али онда и омашка Ђоковића за 15:15. Страшно добро је изабрао Надал тренутак да изађе на мрежу после одиграног бекхенда, а онда Новак циља лоше за 40:15. Освојио је још један поен Србин, али Надал осваја гем.

6:5 Новак – Волеј из бекхенда погађа Надал за 0:15. Ђоковић не успева да га у наредном поену ухвати на кривој нози паралелом па мења страну, али је баш ту дијагоналу чекао Рафа за 0:30. Уследила су два поена у којима је Новак диктирао темпо, али погађао дубље да би сервисом у ‘Т’ линију погодио 13. ас за 40:30 и дочекао грешку Надала за ново вођство.

5:5 – Без много проблема Рафаел успева да освоји гем на свој сервис. Новак је помогао неколицином промашаја па се улази у неизвесну завршницу сета.

5:4 Новак – Изврстан бекхенд Ђоковића, један леп драјв волеј и још два добра потеза не пружају Надалу прилику да припрети брејком, али ни Новак не успева да преломи на сервису Надала.

4:4 Надал се не да – Брише линију Надал за 40:15, а сервис му функционише перфектно. Сервис винером осваја и наредни поен, а једини пут кад је промашио први сервис (тек трећи у сету), севнуо је ритерн и поен Ђоковића у овом гему.

4:3 Ђоковић – Уместо попуштања Шпанца, мало је попустио Новак, али одличним бекхендом решава поен по паралели за 40:30, а онда и сервисом за гем и ново вођство.

3:3 – Две грешке Надала, Ђоковић води 0:30, па шаље лопту широко за 15:30 после сервиса противника. Надал погађа сам угао сервис поља и отклања опасност 30:30, сервис винером добија и трећи поен узастопно 40:30, да би форхендом изједначио на 3:3.

3:2 Ђоковић без грешке – Један, па други бекхенд у дијагоналу и форхенд Рафе за 15:0, сервис винер за 30:0, сада се игра убрзала, а поени су краћи. Нови сервис винер за 40:0 и рутинска реализација без изгубљеног поена.

2:2 – Дочекао је под мрежом ритерн Надал, сервисом решио други поен за 30:0, дроп шотом за 40:0 и гем освојио винером из форхенда одмах пошто му је Новак вратио сервис.

2:1 Ђоковић – Сервис, надмудривање на мрежи, свега је било у овом гему у ком су двојица играча одиграла један од лепших поена меча. Осваја га Ђоковић уз три аса.

1:1 Надал сувише лако – Невероватно се брани Надал, Новак не погађа линију, а после изласка Ђоковића на мрежу Надал води 40:0 и лако решава гем у своју корист.

1:0 Ђоковић – Моћан ударац Надала за 0:15 упозорио је да он не намерава да успори. Новак је успео да то исправи и освајањем два наредна поена поведе 30:15. Још поен је освојио његов ривал до краја гема у ком српски тенисер ипак успева да превлада и поведе у трећем сету.