Прочитај ми чланак

ПАТРИЈАРХУ ПОЗЛИЛО ЗБОГ ТУЧЕ владика и скандала у Цркви

0

Како „Ало!“ сазнаје, патријарх српски Иринеј веома је тешко поднео све што се протекле недеље дешавало у СПЦ и хаос који је због тога настао у јавности.

Најпре се суочио са вешћу о тучи Атанасија и Филарета, садашњег и бившег епископа милешевског, а потом и са тешким оптужбама лидера СРС-а Војислава Шешеља, који је коментаришући ту тучу у јавност изашао са информацијом да је владика Атанасије прекршио монашки завет, те да има жену и двоје деце.

Поглавару СПЦ, према речима извора листа Ало из Патријаршије, све то било је превише болно и несхватљиво, много се нервирао, неколико ноћи готово уопште није спавао, слабо је јео, а у једном моменту притисак му је нагло скочио, што је уплашило свештенике из Патријаршије.

И Владици Лаврентију је све теже

Ранковић каже и да је владика Лаврентије из његове епархије такође много тешко поднео све то.
-Лично је много погођен, он је човек једног светог живота, поготово сада, у деветој деценије живота, цео живот је провео као монах и замислите колико је њему тешко чак и да замисли овако нешто. Ја тачно видим колико је узнемирен и колико је потиштен ових дана – каже Ранковић.

– Био је црвен у лицу и тресао се сав! Притисак му је нагло скочио и сви смо се уплашили. Осетио се због свега одговорно и немоћно и био је љут истовремено, а он је човек који је у озбиљним годинама. Ипак, чврст је у намери да све истера начистац, како наводе у вези са тучом, тако и оптужбе које су стигле на рачун владике Атанасија – каже наш извор из Патријаршије, наводећи да ће се ова два случаја наћи пред црквеном комисијом, која ће бити формирана, и црквеним судом, али пре свега пред Синодом СПЦ.

Љубомир Ранковић из Шабачке епархије, протођакон и уредник „Гласа Цркве“, за „Ало!“ каже да је уверен да се патријарх сада осећа заиста лоше, али да ипак очекује његову брзу и трезвену реакцију.

– Његова светост болно је погођена, претешко му је због свега. Али тим пре мора енергично да реагује и да ствар пресече, одлика великих духовних пастира јесте да имају храбрости да се суочи са проблемом и да брзо реагују и ослободе Цркву срама – каже он на почетку.

– Људи зову црквени радио данима, питају зашто Црква ћути. Уколико Сабор остане глув и нем, биће страшно, јер ћутање је знак одобравања. Ако се ништа не уради, лично за мене институција епископа неће бити оно што је била. Информација да су се владике тукле, а онда да један од њих има децу, мислим да је један од највећих удара досада на углед СПЦ у историји. То су страшне дискредитације тако узвишеног чина и томе мора да се стане на пут – каже Ранковић.

Он понавља да би сада једино одговорно било да Синод и патријарх хитно формирају комисију и одмах почну да раде.

 

– Не могу да замислим како се сада осећа свештенство у Милешевској епархији, какве трауме у њиховом духовном бићу су створиле информације које су изнете. Како се осећају монаси из Хиландара, Студенице, Дечана… Следеће године Црква слави 800 година самосталности, нећемо ваљда ући у тако значајну годишњици са таквим теретом, који нас болно дискредитује и рањава – завршава Ранковић.