Прочитај ми чланак

ОБРТ У ШПАНИЈИ: Ђаци ипак остају на летовању, власник уплатио новац!

0

Деца која су отпутовала у Шпанију, и пак се неће врати данас кући, већ ће остати до краја аранжмана у летовалишту Љорет дел Мар.

До обрта је, како је речено “Новостима” у министарству туризма, дошло јер је организатор сакупио, и уплатио, новац за аранжман.

Љорет де Мар / Depositphotos

– Деца су добро, весела су и насмејана. Смештена су у хотелу “Самба” у летовалишту Љорет дел Мар, где ће остати до петка када је ибило планирано да се врате – кже помоћник министра Вера Божић Трефалт.

Она је додала да су деца могла и данас да буду враћена кући, али да су одлучила да остану до краја аранжмана.

Против власника агенције ће бити, како речено “Новостима” покренут поступак.

Љајић је истакао да цео случај нема везе са туризмом и да је „мало рећи да је реч о превари“.

ЉАЈИЋ

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић казао је да ће туристичкој агенцији „Б2Р“ бити одузета лиценца, јер је преварила београдске гимназијалце којима није уплатила смештај у шпанском летовалишту Љорет де Мар где су дошли на одмор.

Љајић је за РТС изјавио да је особи која се налазила на лицу места са ученицима одузета лиценца пре неких месец дана и да је он, да би организовао путовање, нашао агенцију која регуларно послује.

Како је навео, они су заједно учествовали у превари родитеља и деце.

Љорет де Мар / Depositphotos

Министар је апеловао на путнике да увек имају уговор о путовању и да не пристају ни на какве признанице да су уплатили нека средства, јер на основу уговора могу да се спроводе поступци.

У овом случају, како је рекао Љајић, на срећу постоје признанице да су родитељи уплатили новац, али штета је много већа и тиче се имиџа агенција и туризма.

Љајић је рекао да ће по важећем закону агенцији бити одузета лиценца али да ту има посла и за друге надлежне органе, не само за туристичку инспекцију.

Он је додао да се водило рачуна да се не угасе мале агенције, али да ће морати да се уведе ред и да се пооштре услови како би у бизнис ушли само они који знају да раде тај посао.

„Не може свако коме падне на памет да оснује агенцију са једним или два запослена да узима оволике паре, а ми после да јуримо осигуравајућа друштва да се та средства надоместе, а неко је зарадио новац од класичне преваре“, рекао је Љајић.

Он је навео да се размишља о могућим законским решењима која би могла да укључују веће гаранције и већи кеш депозит за оснивање агенција који би могао да буде минимум 10.000 евра.

Министар Љајић каже да је постојећи закон по европским стандардима, али да не постоји друштвена свест и да се зато дешавају преваре.

Он је апеловао на грађане и да се што више информишу пре одласка на путовање и уплате аражмана, да виде с ким имају посла и да ли је некоме одузета лиценца, истичући да је потребно одвојити жито од кукоља.

Како преносе медији, екскурзију је, у приватној режији организовала проферсорка историје у договору са ученицима и њиховим родитељима. То је потврдио и Дејан Јосиповић, директор Девете београдске гимназије, који каже да ова школа не организује екскурзије током распуста.

Када су стигли у хотел у Љорет де Мар, на рецепцији им је речено да њихов боравак није плаћен.