Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ (ДСС): Изградња ауто-пута Ниш-Приштина-Тирана-Драч није интерес Србије

0

Само они које одликује државничка неоговорност и геополитички дилетантизам могу да у садашњим политичким околностима донесу одлуку о учешћу Србије у изградњи ауто-пута Ниш-Приштина-Тирана-Драч.

Иако није у интересу Србије, а коштаће грађане око 800 милиона евра, убрзано се ради на реализацији овог пројекта, који је Александар Вучић обећао немачкој канцеларки Меркел још 2014. године у Берлину током првог самита Западног Балкана.

Овим пројектом се остварује интерес Албаније, а не Србије: обезбеђује се повезивање албанске луке Драч и Тиране са коридором 10, односно инфраструктурна повезаност Албаније са централном Европом . Због тога никада раније, па ни последњом Стратегијом развоја железничког, друмског, водног, ваздушног и интермодалног транспорта није утврђен као приоритет Србије.То није ауто-пут „Мира“, како га назива Зорана Михајловић, већ би много тачнији назив био ауто-пут „Велика Албанија“.

Очигледно је да су воља једног човека и његово обећање Ангели Меркел веће снаге од интереса Србије.

Интерес Србије је инфраструктурно повезивање Београда са Бања Луком и Црном Гором и путно премрежавање Србије којим би се омогућио равномернији регионални развој, поправили услови за живот становништва у рубним деловима Србије и зауставља њихова депопулација

Информативна служба ДСС