Прочитај ми чланак

ХОЋЕ ЛИ ВЕЛИКА БРИТАНИЈА да нам укине ВИЗЕ?

0

Велика Британија следеће године формално излази из ЕУ, али њене власти немају намеру да "дигну руке" од Западног Балкана. И док су недавно са самита у Лондону слали поруку да треба радити "на повезивању младих и њиховој мобилности", поставило се питање да ли ће званични Лондон у то име укинути визе грађанима Србије?

Пре неколико дана у престоници Велике Британије одржан је Самит посвећен државама Западног Балкана и заиста је било необично да држава која излази из ЕУ организује скуп посвећен државама чији је циљ да постану чланице Уније. Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука из Загреба, закључио је да Велика Британија жели да се позиционира као нова сила.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ако узмемо у обзир поруку са лондонског самита о „мобилности младих“ и жељу Велике Британије да на Западном Балкану шири свој утицај, поставља се питање да ли ће можда укинути визе грађанима Србије, како би своје жеље спровела у дело.

Иначе, занимљиво је да британска виза наше грађане често кошта више од авионске карте до Лондона (од 110 евра па на више).

Судећи по недавној изјави одлазећег британског амбасадора Дениса Кифа, то се вероватно у скорије време неће догодити. Он је одговарајући на питања грађана на Фејсбук страни „Данаса“ рекао да укидање виза не може најавити.

– То питање је доста шире и обухвата многе факторе, као што су стопа легалних и илегалних миграција, владавина права, визна политика према трећим земљама… На неке од ових фактора Британија не може да утиче – нагласио је Киф.

Виза за Велику Британију потребна је и грађаниам из суседних држава – Црне Горе, Македоније, БиХ и Албаније, док је Хрватској ту обавезу укинула још 2006, много раније него што је постала чланица ЕУ.