Прочитај ми чланак

ДАВИД: Рехабилитација Недића – прелазак на страну окупатора

0

Писац Филип Давид изјавио је у Новом дану да би евентуална рехабилитација председника квислиншке Владе Србије у време Другог светског рата Милана Недића била велика срамота за Србију и покушај ревизије историје.

„Просто не могу да верујем да ће се догодити, али ако би се догодила рехабилитација Недића би значила коначан прелазак Србије на страну окупатора. Антифашистичка борба би била потпуно склоњена у страну и у први план био изашли они који су служили окупаторима и извршавали њихове наредбе“, оценио је Давид.

Он указује на немачке документе, који су објављени у књизи Братислава Божовића, односно извештаје немачког окупационог војног шефа у Србији који су слати у Берлин пошто је Немце занимало како ће се Недић односити према „јеврејском питању“.

„Ти извештаји су апсолутно поразни по Милана Недића који у једном од првих разговора с немачким представницима каже да Београд и Србију што пре треба ‘очистити’ од Јевреја јер док и један постоји неће бити мира зато што су Срби емотивно и породично везани за Јевреје и да ће то бити увек проблем“, каже Давид.

Недић је, додаје Давид, стално био на антијеврејској линији, а истиче и улогу специјалне полиције која је била под његовим надзором.

„Толико има докумената и сведочења о улози Милана Недића у окупационим данима да ме највише чуди релативна равнодушност којом наша јавност прати тај покушај рехабилитације“, рекао је Давид.

Он подсећа да је против Недића била подигнута и оптужница.

„Апсолутно нема никакве сумње која је била његова улога у току окупације. Неке од рехабилитација су показале да су изненађења могућа, али верујем да још има разума да се историја у тој мери не може и не сме мењати и искривљавати“, закључио је Давид.