Прочитај ми чланак

НАТО позив променио је све: Шизофренија се шири Македонијом, у земљи влада раздор

0

На самиту у Бриселу је закључено да ће Македонија постати чланица Алијансе након што буду спроведене све процедуре предвиђене споразумом о имену те бивше југословенске републике

Позив НАТО упућен Македонији да се прикључи том савезу, након што примени споразум о промени имена те бивше југословенске републике који су потписали Скопље и Атина, поделио је македонску политичку сцену и македонско друштво.

AppleMark

Док су владајућа СДСМ и премијер Зоран Заев са својим коалиционим партнерима заказали славље поводом добијања позива за прикључење те државе НАТО у 15 македонских градова, лидер најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, Кристијан Мицкоски позвао је грађане да се прикључе протесту, који ће бити одржан у недељу у 13 сати у Кавадарцима.

– Не постоји датум за отпочињање преговора са ЕУ нити безусловни позив за НАТО. И то је зато што имамо неспособну владу. Морамо стати на пут поразима, а одговор можете дати само ви. Зато ћемо да наставимо да протестујемо и позивам вас да дође у Кавадрце и прикључите се протестном маршу – рекао је Мицкоски у видео обраћању јавности.

Заев је, пак, из Брисела позвао грађане да се придруже великој прослави која ће бити одржана у суботу у 15 градова широм Македоније.

– Од данас Македонија иде само напред, грађани могу да славе успех јер НАТО је одлучио да постанемо 30 чланица Алијансе. Добили смо позив да постанемо савезник најјачих земаља на свету. Македонија иде у корак са Европом – навео је Заев и најавио да ће прославе бити организоване уз македонску музику.

На самиту НАТО у Бриселу је закључено да ће Македонија постати чланица Алијансе након што буду спроведене све процедуре предвиђене споразумом о имену те бивше југословенске републике.

Споразум, који су Скопље и Атина потписали прошлог месеца у Преспи, на грчкој територији Преспанског језера, предвиђа промену имена Македоније у „Република Северна Македонија“, чиме је практично стављена тачка на вишегодишњи спор двеју суседних земаља и Грчка коначно одустала од блокаде Македоније.

После промене имена Македонија добила званичан позив у НАТО

Иако је ова одлука НАТО условна, као и претходна донета на самиту ЕУ о добијању датума за отварање преговора о чланству Македоније у Унији, владајућа СДСМ је назива „историјском“ и врхунским стратешким циљем, док ВМРО-ДПМНЕ, сматра да је Македонија доживела фијаско, јер су оба позива условна.

Из ВМРО-ДПМНЕ подсећају да је Македонија испунила услове за чланство у НАТО још 2008.

– Због тога, као први корак траже оставку владе, Николе Димитрова, пре свега, који је заједно са Зораном Заева довео земљу до застоја – наводи се у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

СДСМ истиче да су врата НАТО отворене и да је место Македоније у Алијанси осигурано, што ће обезбедити ставилност и развој земље у будућности.

Политички аналитичар Алберт Муслију је за Радио Слободну Европу рекао да Македонија осим обавезе преузете у споразуму са Грчком мора да заврши и неке финесе које предвиђају потпуно укључивање у систем НАТО.

Према његовим речима, ситуација је јасна: ако Македонија испуњава све обавезе споразума са Грчком, може се сматрати чланицом НАТО.

– Европска унија је према одлуци Савета Европе навела све што Македонија мора да испуни до јуна наредне године, док НАТО сматра да је ситуација много јаснија – каже Муслију.

Очекивања Брисела су, наиме, да ће Македонија у потпуности применити споразум са Грчком о имену, а то подразумева и успешно спровођење референдума и доношење уставних промена.

Након тога Република Северна Македонија би постала 30. чланица НАТО.