ПРАВОСЛАВЦИ, А ПРОТИВ РУСИЈЕ: НАТО позивница Македонији

12

Северноатлантски савез НАТО донео је одлуку да упути позивницу Македонији да отпочне процес пуноправног чланства у Алијансу, напомињући да може постати 30. чланица једино под новим именом.

Одлука савезника је резултат испуњења кључног услова који се тицао проналаска решења о спору око имена са суседном Грчком, пренео је РСЕ.

Међутим, пуноправно чланство Македоније у структуре Алијансе ће бити могуће једино након што земља обави све унутрашње процедуре око промјене имена, укључујући и референдум и уставне измене.

“Потпуна примена свих прописаних интерних процедура у погледу споразума о решавању питања имена је услов за успешно закључење приступног процеса”, стоји у зкаључцима са самита.

На ову позивницу Македонија је чекала десет година. На самиту у Букурешту, 2008. године, Грчка је блокирала позивницу Скопљу, управо због спора око имена. Од тог тренутка, споразум са Атином је постао услов за све бриселске процесе.

У закључцима са самита лидери земаља чланица НАТО поздрављају историјски споразум између Скопља и Атине, посебно напоре македонске владе у јачању добросуседских односа, као и у предузимању потребних реформи.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!