Прочитај ми чланак

КЊИГА РЕКОРДА РУСКЕ ВОЈСКЕ: Најхрабрији војници и најмоћније наоружање

0

Ови храбри војници и ово разорно оружје остаће заувек забележени у историји.

Министарство одбране Русије направило је почетком јула „Књигу рекорда оружаних снага РФ“. На њеним страницама детаљно су описани хероји и оружје чији ће рекорди заувек остати у сећању по пожртвованости, храбрости и карактеристикама.

Најхрабрији мушкарац

У војној историји Русије важан догађај је било атерирање стратешког транспортног авиона Ан-124 „Руслан“ на ледену писту у априлу 1996. године. Експедиција је била утолико тежа што је извршена без контроле лета са земље која би помогла посади да спусти авион.

Тада се први пут у историји авион спустио на плутајућу ледену површину. Руси су то урадили више пута, тачније шест пута у три недеље колико је трајало транспортовање терета и војника у Арктички регион. Тај подвиг се помиње у новој књизи.

Рекордер Оружаних снага Русије је и пуковник Игор Матковски који је три године провео на носачу авиона „Адмирал Кузњецов“. Он је поставио рекорд тако што је за време своје службе на носачу авиона слетео на његову писту 200 пута са различитим авионима типа Су-25, Су-27 и Су-33.

Руски рониоци су се такође нашли на страницама „Књиге рекорда оружаних снага РФ“. После седам дана припреме седмочлана посада Тихоокеанске флоте поставила је рекорд у спуштању на дубину помоћу ронилачког звона 2017. године, када су дошли до дубине од 317 метара.

Највећа артиљеријска оруђа

Поред војника рекорде је бележило и наоружање. На пример, у Москви се чува артиљеријски систем 2С4 „Тулипан“. Ово оружје још увек држи два рекорда – то је најтежи артиљеријски систем на свету (27,5 тона), а његови пројектили имају највећи калибар (240 мм) и домет од 20 километара. Ово оружје је коришћено у рату у Авганистану (1979-1989) где је уништавало непријатељске утврђене положаје са само пар моћних пројектила званих „Смељчак“. „Тулипани“ се, међутим, не одликују брзином паљбе.

У књизи се може наћи и најмоћнији тешки вишецевни лансер ракета на свету – 9А52-2 „Смерч-М“. Један плотун ових ракета калибра 300 мм може да уништи територију површине 100 фудбалских игралишта. Оружје је намењено за уништавање пешадије, лаке оклопне технике и артиљеријских батерија. И овај систем је имао ватрено крштење у Авганистану и у функцији је до данашњег дана.