Прочитај ми чланак

Оптужују 22.000 Срба за Сребреницу, међу „злочинцима“ кувари, чистачице и возачи

0

Бошњаци упутили захтев немачком правосуђу, са списком имена. Додик: Списак је резултат раније грешке, а потез Субашићеве провокација

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик поручио је свим припадницима Војске Републике Српске чија се имена налазе на списку који је председник Удружења „Мајке Сребренице“ Мунира Субашић предала у понедељак у Сребреници немачком тужиоцу, да Српска тај списак не признаје и да немачко правосуђе нема надлежност над овим просторима.

Мунира Субашић је, предајући списак са 22.000 имена Срба тужиоцу из Немачке најавила да ће затражити да сви они који су у Немачкој, да не буду приведени да одговарају у Босни, већ у Немачкој. Најавила је да ће списак слати и другим земљама.

 

На списку се налазе и имена људи који нису имали никакве везе са ратним дејствима, па и кувари, возачи, чистачице… Додик је рекао да је потез Субашићеве провокација.

 

– Одбацићемо сваку врсту прибављања нестварне надлежности. Сматрам да је то иживљавање над људима који су на том списку, који је резултат грешке одраније – рекао је Додик.

Он је поновио да ће окупити све политичке факторе у Републици Српској у намери да Народна скупштина задужи Владу да повуче и прогласи ништавним свој извештај о Сребреници.- Очигледно да је то од почетка злоупотреба. То је написала међународна заједница и тадашњу власт натерала да то објави – поручио је Додик.

Он је напоменуо да се у том документу наводе подаци који нису тачни и нису потврђени ни у Хашком трибуналу, а који федерална јавност сматра релевантним.

– У Хашком трибуналу има неколико пресуда које говоре о 3.500 до 5.000 страдалих, а у извештају пише да их је 8.700. Ови из Федерације БиХ ће увек рећи да је тај максималан број, што није тачно – рекао је Додик.Он је поновио да, због нетачних података, извештај о Сребреници треба укинути и да је предаја спискова добар повод за то.

Милорад Којић, директор Центра за истраживање ратних злочина РС, каже за „Новости“ да поменути извештај треба дефинитивно ставити ван снаге јер је предмет манипулације од стране Бошњака.

– На списку од 22.000 људи налазе се и возачи, кувари, чистачице који немају никакве везе ни са каквим ратним дејствима на подручју Сребренице. Дефинитивно се ради о манипулацији – каже Којић.

Он додаје да је Центар прибавио праве податке око Сребренице који се могу сматрати валидним и да би најбоље за Републику Српску било да се ти подаци убудуће користе а да поменути извештај буде стављен ван снаге.

Милорад Додик

КОМИСИЈА РАДИЛА ПОД ПРИТИСКОМ

Влада Српске је, под притиском Дома за људска права БиХ и ОХР, средином децембра 2003. формирала Комисију за истраживање догађаја у Сребреници и око ње, од 10. до 19. јула 1995. године. Одлука Дома односила се на 49 пријава најближих рођака о несталим лицима у јулу 1995. године у сребреничкој регији, а о чијој судбини тада није било поузданих сазнања. Комисија је направила списак лица која су била у војним формацијама и јединицама ВРС и полиције, на подручју око Сребренице.