Прочитај ми чланак

(НЕ) ПИТА СЕ НАРОД: Може ли Вучић преживети референдум о Косову?

0

„Александар Вучић је неколико пута рекао да народ треба да донесе коначну одлуку о Косову и најавио одржавање референдума, како је рекао, када за то дође време. У исто време високи функционери Србије, министри Ивица Дачић и Александар Вулин, поручују како нема шансе да се постигне споразум са Косовом, а Вучићеви таблоиди свакодневно говоре све најгоре о Албанцима и Европској унији. Испада да би Вучић желео да се постигне обавезујући споразум са Косовом и да он буде подржан на референдуму, а његови блиски сарадници и режимски медији чине све да до таквог споразума не дође. Зар то није чудно?", пише Радио Слободна Европа.

– То је врло чудно, али је могуће објаснити. У овом моменту Вучић нема све елементе на основу којих може да закључи како ће се завршити преговори са Приштином. Он би желео да остане на европском курсу, јер то значи прилив новца са Запада који ће подстаћи економски развој Србије, док би неуспех преговара довео до слабљења финансијских веза са Западом, што се не може компензирати јачањем веза са Русијом и Кином. У том контексту он држи обе опције отвореним – истиче за РСЕ Јован Комшић, социолог из Новог Сад.

– Уколико уопште дође до референдума, а све је изгледније да ће до њега доћи, он ће бити организован тако да грађани потврде обавезујући споразум са Приштином. У међувремену, Вучић говори како је Србија у лошој ситуацији – да би се након потписивања споразума могао похвалити како је постигао велики успех, јер је сачувао велики део онога што су наводно изгубили његови претходници – додаје политиколог из Београда Бобан Стојановић.

– Највероватније је да ће питање гласити – да ли прихватате правно обавазујући споразум, с тим што ће се у кампањи инсистирати на томе да то није признање Косова и да је то победа Србије. Сви знамо да ће референдум, ако до њега дође, бити тако организован да његов исход буде онакав како то буде желео председник Вучић – каже Стојановић.

„Вучић жели да што дуже остане на власти“

Комшић каже да је Вучић свестан чињенице да је пристанак на обавезујући споразум, који би практично значио индиректно признавање Косова, по неким мишљењима могао да га кошта власти.

– Мислим да је он свестан те чињенице. Вучић реагује као човек који жели да што дуже остане на власти. А његов модел власти подразумева концентрацију моћи у оним одајама у којима седи харизматични лидер, а то је, наравно, господин Вучић – истиче Јован Комшић.

Стојановић сматра да је Вучићев главни проблем то како ће домаће становништво, односно јавно мњење, реаговати на оно што он под притиском Запада мора да испоручи.

– Његова идеја о референдуму је добро промишљена и темељно припремљена. И унутрашњи дијалог, на коме је Вучић толико инсистирао, је у ствари припрема за референдум. Циљ референдума није да Вучић види шта грађани мисле, већ да би се поделила одговорност са грађанима и ублажиле последице онога што Вучић и влада буду потписали у Бриселу – каже Стојановић.