Прочитај ми чланак

ИДЕМО У БИОСКОП: Нови руски филмови недељу дана пред српском публиком

0

Пројекцијом филма „Тренер“ вечерас се у Југословенској кинотеци у Београду свечано отворио међународни фестивал Дани руског филма. На фестивалу који је организован уз подршку Амбасаде Русије у Београду, Удружења филмских уметника Русије и продуцентске куће Sinemarus публика ће до седмог јула видети осам нових руских филмова, које вам управо представљамо.

Југословенска кинотека

4.06 среда
19.50- „Тренер“

Одличан филм о познатом фудбалеру који постаје тренер провинцијског клуба и успева готово немогуће, да одведе своје пулене у премијер лигу. У филму игра руски фудбалер Дмитриј Сичев, а у главној улози ангажован је најпопуларнији руски глумац Данила Козловски. Познате песме у извођењу фудбалских навијача, љубав према спорту, аутентична страст, видећете чудо, слично оном са руском репрезентацијом, чији смо тренутно сведоци на Светском првенству у фудбалу.

05.07 четвртак
19.00- „Нећемо се опраштати“

Још један филм о подвигу, али овога пута ратном. У јесен 1941. године две хиљаде бораца без тенкова и артиљерије брани родни град Твер пред налетом наоружане немачке војске. Покушаваjући да се супротстави диверзантима, мајор Сисојев кога игра познаи руски глумац Андреј Мерзликин, и сам бива осумњичен. Филм је сниман на минус тридесет на аутентичном мосту на коме је први пут дозвољено снимање.

21.30 „Ја мршавим“

Комедија о одлучној девојци Ани која много воли да једе. Када је дечко остави због претераног апетита, Ана се у друштву познаника дебељка и потрази за новом срећом и љубављу упушта у узбудљиву авантуру. У историји кинематографије први пут се догодило да се једна глумица за потребе улоге угоји преко двадесет килограма и током снимања мршави. Заједно са њом килограме су добијали и губили и остали чланови филмске екипе.

6.07 петак
18.00- „Гогољ. Почетак“

Реч је о мрачној готској драми с елементима мистике о руском писцу Николају Гогољу, кога муче напади несвакидашње болести. У тим тренуцима он је у стању да види мртваце, русалке, нечисте силе, са којима се непосредно среће, доспевајући у чудно село у коме живе тајанствени становници којима влада Ђаво.

20.30- „Довлатов“

Филм у коме главну улогу совјетског писца игра млади српски глумац Милан Марић. Суморни и хладни Санкт Петербург, у коме се одвија радња филма, депресиван је и безнадежан. Довлатову се књиге не штампају, нема од чега да живи, жена га оставља, најбољи пријатељ песник Јосиф Бродски емигрира у Америку, а познаник сликар страда под точковима војног аутомобила. Довлатов је мрачан филм, који је у Русији наишао на различите реакције. Целокупна сценографија, сав намештај, одећа, посуђе, аутомобили, аутентични су и потичу из седамдесетих година прошлог века.

7.07 субота
15.00 „Вукови и овце, беее-зумна авантура“

Анимирани је филм у коме ће заједно са децом, без сумње, уживати и њихови родитељи. Предводник вучјег чопора, како би се допао главној лепотици испија чаробни напитак и претвара се у овна. Како ће се извући из те сложене ситуације? Хајде да погледамо!

17.30 „Последњи витез“

Филм је намењен љубитељима фантастике. Руски младић Иван пребацује се из данашње Москве у свет руских бајки, у коме се сви проблеми решавају мачевима. Иван ће се наћи у центру борбе између сила светлости и таме. Ово је други по реду руски филм у продукцији студија Дизни. Остаће забележено да су глумци шминкани сатима, а накит за главну јунакињу обезбедила кућа Axenoff Jewellery.

20.00 „Здраво, Оксана Соколова“

Нова је руска комедија у чијем је средишту јунак са лепим мушким гласом. Он добија посао на радију, али пред микрофоном губи глас. И уместо да му се после инјекције убризгане у лигаменте поврати глас, он постаје женски. Погледајте, насмејаћете се!

Поједина остварења са фестивала Дани руског филма биће приказана и у Нишу. Сви у биоскоп!

Улаз на све пројекције је БЕСПЛАТАН.