Прочитај ми чланак

ДАНАС: Зашто се Вучић као председник састаје са премијерима других држава

0

Необичну чињеницу да председник Србије Александар Вучић на сваких неколико месеци присуствује састанцима такозване „балканске четворке“, заједно са премијерима Бугарске, Грчке и Румуније, стручњаци за право из редова опозиције тумаче за Данас као „кршење Устава“ и један од доказа „урушавања државних институција“.

С друге стране, у кабинету премијерке Србије Ане Брнабић наш лист није успео да добије одговор на питање зашто Вучић, а не председница Владе, стално одлази на те скупове који се организују на премијерском нивоу.

Саша Јанковић, лидер Покрета слободних грађана и дипломирани правник, поводом Вучићеве праксе, која је настављена прекјучерашњим састанком у Солуну, каже за Данас да „тај човек са места председника Републике свакодневно крши Устав преузимајући надлежности других државних органа“.

– Диктатура коју је завео огледа се и у томе што више не крије да је све државне органе потчинио својој власти. Одлази непозван на састанке на којима други државници одлучују о судбини региона, али неспособан за државнички посао, он те прилике користи да вређа и клевета своје политичке противнике. А после се кукавички крије иза имунитета који, као и све остало у држави, злоупотребљава. Он је срамота и несрећа Србије, сматра Јанковић.

Бојан Пајтић, бивши председник Демократске странке и професор на Правном факултету у Новом Саду, такође констатује за Данас да „Вучић узурпирањем надлежности читавог низа институција, у овом случају институције Премијера, константно крши Устав“.

– Тиме је, у протеклих шест године, од Србије, као европске земље, направио деспотовину оријенталног типа. Међутим, у гажењу владавине права и принципа подела власти, он не истрајава само у границама наше земље, већ одласком на самите премијера шири поље свог противправног деловања и брука и извргава међународном руглу земљу чији је Председник, истиче Пајтић.

Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије и професор на Правном факултету у Београду, оцењује за Данас да „нема ничега чудног што Александар Вучић учествује на скуповима председника влада, јер он поред званичне функције на којој се налази и јесте стварни председник Владе Србије“.

– Малигни партитократски систем је изродио аутократу Александра Вучића, који је као председник највеће и на изборима победничке странке и председник Републике узурпирао надлежности које му по Уставу не припадају. Устав јасно утврђује надлежности и овлашћења председника Републике, Владе и Народне скупштине и потпуно је јасно да преузимањем Уставне надлежности Владе, „утврђивања и вођења политике“, Александар Вучић брутално гази Устав на коме је положио заклетву. Србија се не може називати правном државом. Држава у којој се не поштује Устав и у којој се закони не примењују и некажњено крше не може таквом да се сматра , јер у њој не влада право, већ појединац . Последице урушавања институција, поткопавања до укидања владавине права и демократског поретка су озбиљно штетне и опасне за стабилност државе, закључује Јовановић.

Константин Самофалов, портпарол Социјалдемократске странке и дипломирани правник, наводи за Данас да „Србија нема парламент, нема владу, нема премијера, нема независно тужилаштво и судство“.

– Србија има аутократу који присваја све функције у држави, рушећи институције и који жели да постане султан, тврди Самофалов.

Сусрети „балканске четворке“

3. октобар 2017. – Председник Вучић сусрео се у Варни са премијерима Бугарске Бојком Борисовом, Грчке Алексисом Ципрасом и Румуније Михаијем Тудосеом.

9. децембар 2017. – Састанак председника Србије са премијерима Бугарске, Грчке и Румуније, Бојком Борисовим, Алексисом Ципрасом и Михаијуом Тудосеуом у Београду, у Председништву Србије.

24. април 2018. – Председник Вучић у Букурешту разговарао са председницом Владе Румуније Вјориком Данћилом, премијером Бугарске Бојком Борисовим и премијером Грчке Алексисом Ципрасом.

4. јул 2018. – Састанак председника Србије са премијерком Румуније Вјориком Данћилом, премијером Бугарске Бојком Борисовим и премијером Грчке Алексисом Ципрасом у Солуну.