Прочитај ми чланак

ДР МИРОВИЋ: „Вучић је разоружао Србе на Косову и предао их РОСУ“

0

Поводом тврдњи председника Србије, Александра Вучића, да Србија нема ништа на Косову и Метохији разговарали смо са проф. др Дејаном Мировићем, професором међународног права у Косовској Митровици.

Како коментаришете свакодневне тврдње председника Србије Алексанра Вучића да држава Србија више нема ништа на Косову и Метохији?

foto: flickr

Нелогично је тврдити да Србија нема ништа на Косову и Метохији а тражити поделу и  4 општине. Дакле, очигледно се ради о лажи која је намењена домаћој публици ради нереалног представљања ситуације на Космету. Такође, кључно питање је зашто се тражи улазак такозваног Косова у УН ако Србија нема ништа више на тој територији. Дакле, Вучић замењује тезе ради даљег опстанка на власти, или вођења ЛДП политике са бирачким телом СРС.

Ви сте говорићи на Видовданској академији у Бару, између осталог, рекли  да је режим у Србији након 2012. године повукао  1200 припадника безбедности под оружјем, можете ли нам нешто више рећи о томе?

Управо је Вучић оставио људе на северу Косова и Метохије без заштите након Бриселског споразума и омогућио несметан улазак РОСУ на ту територију. До Бриселског споразума то није билл могуће. Око 1200 наоружаних људи, мештана,  било је запослено у цивилној заштити, полицији и другим формацијама. Зато након 2004. године приштина никада није покушала да силом освоји Север. Сада нема потребе за таквом акцијом јер је Вучић предао, судство, полицију, царину, правосуђе Приштини. То је изјавио и бивши министар спољних послова такозваног Косова извесни Сељими. Нема сумње да Вучић заслузује због тога и да добије једног дана улицу у Приштини

Да ли је повлачење српских снага безбедности са Севера Космета заправо био услов свих услова за успостављање наводне „блискости“ председника Србије са канцеларком Ангелом Меркел, ако имамо у виду да је то био њен захтев и режиму Бориса Тадића, што је он, гле парадокса, одбијао да уради.

Ових 5 година примене велеиздајничког Бриселског споразума показује да сте у праву. Ради опстанка на власти и богаћења проблематичног окружења, Вучић је пристао да остави око 70 000 људи без заштите. То може да уради само особа или власт која следи и спроводи ЛДП програм. Уосталом, погледајте како Чеда Јовановић хвали Вучићеву политику и биће вам јасно о чему говорим.

Александар Вучић је на отварању фабрике у Панчеву, на само неколико стотина метара од спомен обележја „Стратиште“, где је убијено у Другом светском рату 7000 Срба, Јевреја и Рома, немачке инвеститоре назвао „браћо Немци“.  Да ли то председник једне државе може себи да дозволи? Испада да је мотање каблова за немачке фирме компензација за предају Косова и нова будућност за Србе у коју верује актуелни режим?

То није први пут да председник Србије показује непознавање основа историје народа који води. Он у тој области подсећа на свог пријатеља Ђукановића који из перспективе шверцеске свести тумачи историју Црне Горе, Његоша или Зете. Наравно, код Вучића имате утицај Латинке Перовић, Бебе Поповића и осталих другосрбијанаца и зато имате, као што би рекао Мило Ломпар, овакав карикатуларни другосрбијански дискурс. У таквом дискурсу Немци који су, као што кажете чинили страшне злочине су нам браћа а султан Мурат узор. Да се не ради о председнику Србије било би више него смешно. Како је таква другосрбијанска политика наметнута патриотском гласачком телу, питање је за социологе али и за разбијену и неспособну националну опозицију која није у стању да прође цензус у тренутку када је преко 2/3 Срба против предаје Косова и Метохије.