Прочитај ми чланак

ПРЕТЊА СРБИЈИ – У АМЕРИЧКОМ СЕНАТУ ПОРУЧИЛИ Повећавамо своје активности на Балкану

0

Сједињене Америчке Државе повећавају ангажман на Западном Балкану, поручио је помоћник америчког државног секретара Вес Мичел на претресу у Сенату о америчкој политици у Европи, пренео је данас Глас Америке.

„Кроз активну америчку дипломатију и блиску сарадњу са Европском унијом, подржали смо визионарске лидере (грчког) премијера Ципраса и (македонског) премијера Заева у постизању историјског успеха у спору две земље око имена“, истакао је Мичел.

„Интензивирали смо комуникацију са Србијом и Косовом. Промовишемо и реформе у Босни и Херцеговини“, рекао је Мичел.

Мичел је рекао да је забринут због тренутних протеста у Грчкој и Македонији и потенцијалног руског мешања после решавања деценијског спора око имена између две земље.

„То смо видели у Црној Гори, руски предстравници су давали претеће изјаве и мислим да у Македониј има шансе да Руси покушају да се умешају“, сматра Мичел.

Амерички дипломата је истакао и да Вашингтон утврђује дугорочну стратегију за снажење америчког присуства у источном Медитерану.

„Радимо на томе да Грчка буде ослонац стабилности у Медитерану и Западном Балкану“, рекао је Мичел.

Такође је оценио да је Европа данас поново „позорница“ озбиљних стратешких надметања и да се суочава са притисцима на више фронтова – стратешким кампањама Русије и Кине, рекордним таласима миграната, иранским амбицијама у источном Медитерану и кризом поверења у европске институције.

„И Русија и Кина желе да сломе запад: Русија жели да га подели, а Кина да га потисне. Наорчито су агресивни у централној и источној Европи, сматра Мичел.

Он је поручио да САД желе боље односе са Русијом, али да је то могуће само ако Русија заустави своје агресивно понашање.