Прочитај ми чланак

ШИПТАРСКИ ЛОБИСТА: Негира да државе повлаче признавање тзв. Косова

0

Амерички конгерсмен и албански лобиста Елиот Енгел, тврди да није тачно да државе окрећу леђа Косову повлачењем признања његове независности

Амерички конгерсмен и албански лобиста Елиот Енгел, тврди да није тачно да државе окрећу леђа Косову повлачењем признања његове независности.

foto: screenshot

 

шиЕнгел, иначе члан Одбора за спољне послове Представницког дома САД, навео је на Твитеру и да би српска држава требало да се одрекне те политике, јер је, како тврди, независност Косова неповратна.

Министар спољних послова Косова Беџет Пацоли одмах је, на Твитеру, поздравио подршку Енгела и његовог одбора Косову у борби против, како је навео, „лажне пропаганде Србије и њених неуспелих напора да се блокира интеграција у међународне комисије“.

„Лажне тврдње Србије да државе окрећу леђа Косову су заваравајуће и изазивају велику љутњу у свету. Србија би то требало да заустави и врати се нормализацији са својим суседом. Независност Косова и њен суверенитет су трајни“, навео је Енгел.

Пацоли је, такође на Твитеру, позвао Београд да заустави ово „безобзирно понашање“ и остане посвећен дијалогу, а не да га „злоупотребљава“.

Енгел је, иначе, у јуну прошле године, у писму високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини, навео да Србија „једноставно није спремна за ЕУ“ и да треба „успорити процес придруживања“.

Пре тога је више пута у јавности изнео став по питању Косова и Метохије, уз недвосмислену подршку Приштини.

У новембру прошле године посетио је Приштину и поручио да се САД свакако морају бавити дијалогом Београда и Приштине.

„Знам да Косово још увек није у УН због проблема који су створили Србија и Русија, а Косово није добило чланство у УНЕСЦО-у управо због Србије. Ако је Србија део те породице, то не би требало да нарушава послове друге државе, јер није фер да Косово буде блокирано“, рекао је Енгел приликом отварања америчке агенције за страну помоћ „Корпорација Изазови миленијума“ (МЧ), пренео је тада приштински лист „Коха диторе“.

Енгел је раније казао да ће Америка наставити да подржава Косово на свим пољима, али и у процесу дијалога Београда и Приштине.

Марта 2017, Енгел је, на састанку Одбора, потврдио да су САД тренутно против формирања војске Косова, али је ипак затражио да тај став што пре буде промењен, оценивши да би Косово требало да има војску, док, како тврди, Русија наоружава Београд.

Говорећи тада о политици САД према Косову, Енгел је рекао да Косово, иако је „девет година слободна и независна земља“, нема војску.

Како је наведено у саопштењу Одбора за спољне послове Представничког дома, објављеном тада на сајту тог одбора, Енгел је позвао САД да стану уз Косово.