Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ: Вучић се састао са Могерини, „Последња фаза дијалога” – Тачи

0

Председник Србије и шефица дипломатије састали су се у згради Европске службе за спољне послове ( ЕЕАС), на билатералном разговору, који претходи тројном састанку

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић и шефица дипломатије Федерика Могерини састали се данас поподне, у згради Европске службе за спољне послове ( ЕЕАС) у Бриселу, на билатералном разговору, који претходи тројном састанку са Хашимом Тачијем.

Председник Србије је на разговор са Високом представницом ЕУ стигао око 15.00 часова.

У питању је уобичајан формат да се две стране у дијалогу прво билатерално састану са ЕУ посредником, након чега следи и трилатерални састанак.

Приликом доласка у зграду ЕЕАС председник Вучић се није обраћао медијима.

Очекује се да ће обе делегације на крају даншње рунде разговора у Бриселу дати изјаве за медије. Из кабинета шефице ЕУ дипломатије су најавили писану изјаву.

Још раније су у Европској дипломатској служби најавили да ће Висока представница и два председника на данашњем састанку наставити рад на фази дијалога која је посвећена свеобухватној нормализацији, размотрти постојеће споразуме, информисати се о постигнумо до сад и разговарати о новим корацима у погледу интензивног периода који предстоји.

ТАЧИ: ДАНАС ПОЧЕТАК ПОСЛЕДЊЕ ФАЗЕ ДИЈАЛОГА

Председник непризнате државе Косово Хашим Тачи тврди да данашњи састанак у Бриселу означава почетак последње фазе дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине.

„”Желим да се захвалим ЕУ на улози лидера у овом процесу, али и подршци САД”, рекао је Тачи новинарима пред почетак састанка са са председником Србије Александром Вучићем и шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини.

Тачи сматра да је пред њима тежак процес који је неопходан у циљу постизања договора о нормализацији односа две стране.

”Период замрзнутог конфликта, уколико не постигнемо договор, може да има неповратне последице на будућност”, каже он.