Прочитај ми чланак

ДР МИЛОШ КОВИЋ: Да Срби ослободе Космет и да се уједине Србија и Република Српска

0

И сада дође неко па каже Србији узећемо вам Косово и Метохију, а Република Српска не може да се уједини, рекао је Ковић и додао да оно што су правила за остатак свијета нису правила и за Србе, које претварају у људска бића другог реда

Историчар Милош Ковићупозорио је данас да су у ери глобализације присутни двојни стандарди на штету српског народа, истакавши да први циљ у супротстављању томе треба да буде ослобађање и уједињење српског народа мирним путем, укључујући и уједињење Републике Српске и Србије.

„Лакше је да истрпите пораз у рату или батине када је неко јачи од вас, него да вас неко убеђује како једна правила важе за вас, а друга за остатак света, и ту врсту понижење ниједна озбиљна нација неће трпети, а поготову не Срби“, рекао је Ковић.

Ковић је у просторијама Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ у Београду на конференцији за новинаре о теми „Српски идентитет – критеријуми у епохи глобализма“ навео и по њему конкретне примјере везане за Косово и Метохију и Републику Српску.

„И сада дође неко па каже Србији узећемо вам Косово и Метохију, а Република Српска не може да се уједини“, додао је он.

Према његовим ријечима, оно што су правила за остатак свијета, то нису правила за Србе, које претварају у људска бића другог реда.

У супротстављању таквим глобалистичким тенденцијама, како је истакао, циљ српског народа мора бити уједињење и ослобођење.

„Ако то не уради наша генерација, то ће урадити наша деца, ако не наша деца, то ће урадити наши унуци“, додао је Ковић.

Он је упозорио да НАТО и Европа шаљу поруку да Албанци имају право да направе „Велику Албанију“, а да Њемачка, која се раније спектакуларно ујединила, говори да Срби немају право на ослобођење и уједињење.

„Поделили су нас ратом и крвљу повукли границе које постоје, а наше је само да вратимо мирним путем оно што је наше право и то путем разговора и преговарања, као и да сачувамо оно што је наше“, рекао је Ковић.

Предсједник Управног одбора СПКД „Просвјета“ у Београду Милимир Мучибабић рекао је да глобализација прво напада државу, језик, нацију и културу и да је о томе мало ко размишљао почетком деведесетих година прошлог вијека.

Он је упозорио и на дупле стандардe који се примењују на Србе у име, како је навео, тог срећнијег пута ка Западу који се зове „нема алтернативе“.

„Ако је демократија врхунско правило изјашњавања свакога, зашто онда Срби нису у Хрватској имали право да кажу где ће остати, како Срби у БиХ немају право да кажу – ето, ми нећемо у ту државу, која је мимо њихове воље направљена…“, рекао је Мучибабић.

Према његовим ријечима, како је могуће да, ако је приватна својина цивилизацијски искорак првог реда, неко отме туђу земљу и на њој направи своју кућу.

Округли сто о теми „Српски идентитет – критеријуми у епохи глобализма“ биће одржан у суботу, 23. јуна, у Вуковој задужбини, са почетком у 10.00 часова.