Прочитај ми чланак

ЗАШТО ЈЕ ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ПРИШТИНЕ ОТИШЛА У БРИСЕЛ шест дана пре наше

0

Преговори Београда и Приштине на највишем политичком нивоу биће настављени у Бриселу, после скоро три месеца “застоја”, разговорима Александра Вучића и Хашима Тачија. Период уочи наставка преговора обележиле су озбиљне тензије, од честих и агресивних напада на Србе на Косову па до дезинформација које је Приштина пласирала у јавност поводом наставка преговора.

Занимљиво је да је приштинска делегација још јуче, неколико дана пре делегације Србије, отпутовала у Брисел на консултације за које упућени тврде да су управо последица тензичних дешавања у покрајини и понашања косовских лидера.

© AFP 2018 / Armend NIMANI

Наиме, приштинска делегација на челу са главним преговарачем Авнијем Арифијем шест дана пред наставак разговора нашла у Бриселу, а то је отворило низ питања – да ли су разлог овој „посети“ консултације пред нову рунду, нека врста притиска, „пацке“ за косовску страну, или можда сугестије о „новим правилима понашања“ у дијалогу са Београдом?

Душан Јањић из Форума за етничке односе наводи да нико у Брисел на консултације нико не одлази без позива, па тако ни косовска делегација.

– Сасвим сигурно је циљ да се разговара о односима са Београдом, али и другим темама. Сигурно је било и осврта на низ антиевропских изјава од премијера Рамуша Харадинаја, преко шефа преговарачког тима Авнија Арифија, па и самог Тачија, али и забрињавајућих догађаја на Косову. Ипак, ти разговори су сигурно били шири с обзиром да се крајем јуна очекује одлука у вези са визном либерализацијом за Косово – прича он.

Шта се конкретно десило на тим разговорима, не зна се ни у приштинској јавности. Са друге стране, показало се да треба бити обазрив са изјавама које стижу из Приштине јер су косовске власти показале да им не смета да се баве разним “играма”, од тога да усвајају, па повлаче платформу за преговоре, тврде да одбијају позиве на састанак о ЗСО, који никада није ни заказан, постављају услове ЕУ…

Ипак, шта се може очекивати од преговора заказаних за недељу?

Најбољи сценарио – политички договор

У најбољем случају, сматра Јањић, треба очекивати политички договор о обнови и наставку дијалога у Бриселу.

– Не можемо очекивати да се све реши тог дана, али разговор о одређеним стварима би могао да се деси. На пример, о повратку Српске листе у парламет, затим разговор о враћању целе приче око дијалога у косовски парламент, о преговарачким тимовима… Други део приче могао би да буде око Статута ЗСО, односно да ли постоји тај нацрт. Било би добро да се излистају сви проблеми који постоје, и да се настави са агендом из марта ове године и техничким разговорима – прича Јањић.

„У ком грму лежи зец“

Према његовом виђењу, сасвим сигурно је било речи и о ЗСО која није једино, али јесте једно од најважнијих питања, што је и сама ЕУ потврдила и на чему инсистира.

– Чини ми се да Харадинај није најбоље разумео “у ком грму лежи зец”, и да не може да се игра како хоће говорећи о ЗСО као некој споредној ствари. Рок за њено формирање истиче, па ће се видети хоће ли Приштина дати максимум онога што може да да, или ће постати део кризе Бриселског дијалога – каже Јањић, уз опаску да се у најгорем случају може десити да се преговарачи договоре “да се виде поново, некада”.

И ЗСО и енергетика

Да би могло да дође до ублажавања тензија и наставка разговора између Београда и Приштине сматра и Стефан Сурлић, докторант Факултета политичкох наука. Уостало, то је и у интересу ЕУ која се, објашњава, добро показала на примеру Македоније, и да би ваљало да свој утицај демонстрира и на косовском питању.

– Очекивао би и да се Вучић и Тачи усагласе и око тема о којима ће се у наредном периоду разговарати на нижем нивоу, као и о ЗСО на чему инсистира Србија, и енергетици на чему инсистира Приштина. Решење би можда могло да буде да се на обе ствари ради у исто време, како би сви били задовољни – прича он.

Како наводи, и одлазак косовске делегације у Брисел на консултације, као и боравак представника Српске листе у Вашингтону прошле недеље сугерише да се “неки процеси дешавају, и да је рећ о могућем усклађивању агенди обе стране”.

Шта очекивати?

Смиривање тензија или њихово ново потпиривање, Заједница српских општина (ЗСО), енергетика, правно обавезујући споразум, постигнути и непостигнути договори… Све ово могле би да буду теме састанка који ће двојица председника имати са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Међутим, о чему ће тачно бити речи, може само да се нагађа, с обзиром да и ових дана, а нарочито у претходном периоду, стижу потпуно опречне информације о томе ко ће на чему током разговора инсистирати.

Док је за Београд тема број један ЗСО и њено формирање, које касни неколико година, дотле приштинска страна инсистира на разговорима о енергетици, уз опаску да ЗСО за њих није међу најважнијим стварима о којима би требало причати.

На све то, треба додати и тензије које трају месецима уназад, које су кулминирале хапшењем директора канцеларије за КиМ Марка Ђурића, али и последњим догађањима на Косову где су Срби учестале мете напада, и на шта косовске власти углавном остају неме.