Прочитај ми чланак

РЕПРЕСИЈА СЕ НАСТАВЉА: Полиција малтретира пољопривреднике који су протестовали…

0

Пољопривредницима који су претходних дана учествовали у протесту због скупог горива у околини Љига, стигли су позиви да се јаве у саобраћајну полицију у овој општини. Они се позивају да у својству сведока идентификују возила, односно тракторе који су 8. јуна били на овом делу Ибарске магистрале и делимично блокирали саобраћај.

-Протест смо најавили али смо након првобитног одобрења добили обавештење да то нисмо урадили благовремено и да га не можемо организовати. Касније нам је речено у полицији да не смемо први да зауставимо саобраћај и магистралу али да, ако то било ко и где у Србији учини, можемо и ми. Тако смо и урадили – каже Драган Ивковић из околине Љига, један од пољопривредника којима је данас стигао позив.

Према његовим речима, првог дана протеста нико из полиције није био на магистрали.

-Међутим, након тога су на основу снимака објављених на друштвеним мрежама бележили бројеве наших таблица и тако нам слали пријаве. Никада нисам имао додира ни са кршењем закона ни са полицијом, а сада имам рок од осам дана да се јавим, иначе ми следи пријава. Не може то да буде велика казна која не може да се плати, али проблем је у томе како се власт понела према нама. То није у реду – оцењује Ивковић.

Додаје да је тог дана на делу магистрале у околини Љига било тридесетак трактора, чији су власници на тај начин исказивали незадовољство због енормно високе цене дизела, односно акцизама на гориво за пољопривреднике.

-Све је прошло без инцидената, пропуштали смо возила са малом децом, болесницима, хитне случајеве. Никога нисмо заустављали и нико се није ни побунио. Међутим, у понедељак, 11. јуна, када смо поново дошли на магистралу, било је више полиције него нас. Рекли су нам да нам следи казна од 40.000 динара, одузимање дозволе и казнени поени па смо донели одлуку да трактори остану поред пута, а ми смо изашли пешице и стали на магистралу. Тад им није успело да нас казне па нам сад шаљу пријаве. Само се боримо да опстанемо и останемо, ништа друго. Ако смо зато криви, нека нам суде – поручио је овај пољопривредник, иначе ратар и сточар.

Како се наводи у позивима које су данас добиле његове колеге, требало би да у својству сведока најкасније у року од осам дана по уручивању позива дођу у Саобраћајну полицијску испоставу Љиг и доставе писано изјашњење о идентитету оних који су непрописно паркирали трактор 8. јуна ове године. У случају непружања тражених података, у складу са Законом о безбедности саобраћаја на путевима, против власника возила биће предузете мере прекршајног прогона, наводи се у позивима.

ВОИЦЕ је од пољопривредника у Војводини који су протестовали 11. јуна, у мирној вожњи тракторима, као и од оних који су учествовали у грађанским протестима због високе цене горива, добио информацију да им полиција није слала пријаве и позиве да се јаве.

Национална асоцијација пољопривредника Србије (НАПС) прошле недеље поднела је захтев надлежним за укидање акцизе на дизел гориво за пољопривреднике, а данас су њени представници имали састанак у Влади Србије на којем им није обећано да ће тај намет бити укинут сада, у време жетве, како су тражили. Речено им је да у јулу следе договори са ММФ-ом, те да је укидање акциза могуће тек од јесени, али није прецизирано колико би то било појефтињење и колико би горива било регресирано.

Према речима представника НАПС-а, прихваћен је предлог да се као прелазно решење обави робна размена преко Дирекције за робне резерве у паритету пет килограма пшенице за литар дизела.