Прочитај ми чланак

ИВИЦА ДАЧИЋ: Север Косова је препрека зеленој (муслиманској) трансверзали!

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да косовски председник Хашим Тачи жели да утврди границе јер оне “не постоје”.

“Не прича Тачи о границама у смислу компромиса, него о утврђивању граница јер оне не постоје. Прво да видимо постоји ли граница Косова и Албаније”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре са својим либеријским колегом.

foto: flickr

 

Одговарајући на питања новинара, Дачић је рекао да је повлачење либеријског признања Косова “скромни допринос наставку дијалога” и та дреба видети “је ли све тако решено како они (косовски Албанци) мисле”.

“Ја сам потписао Бриселски споразум. О чему да причамо кад нису реализовали? Шта још да потпишемо, па да чекамо пет година?”, изјавио је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, стање у свету није као пре 20 година, “како неки замишљају ситуацију и време”.

Коментаришући такозвану “Зелену (муслиманску) трансверзалу”, Дачић је рекао да је реч о “фантазији опасној по регион” и да је север Косова препрека томе.

Према његовим речима, “то постоји више векова и није ништа ново” и да су и Аустро-Угарска и Турска радиле у том смеру.

“Не брину мене Албанци и великоалбанске теорије, већ њихови савезници, односно ментори, који се праве да то не чују и не знају, а када закуца то на њихова врата, та врста екстремизма, ширење тероризма, тек онда испадне да су и они забринути”, рекао је Дачић. ; Како је рекао, прича о “Зеленој трансверзали” је питање исламског екстремизма.