Прочитај ми чланак

Фејсбук кроји Велику Албанију:Лесковац, Прокупље и Копаоник под управом „Приштине”

0

Док приштинске власти неретко прете како ће да "шире" Косово, многа места у Србији већ су тагована на подручју једнострано признате земље

Да ли то Фејсбук навија за Велику Албанију, запитали су се грађани Србије, након што је ова мрежа поново почела да „смешта“ њихове градове и села по разним деловима Косова.

foto: screenshot

 

– Недавно сам била у посети родбини у околини Прокупља. Сликали смо се у дворишту, испод једне старе лозе и ја сам то објавила на мрежама. Но, већ сутрадан ме је позвао друг да ме пита како ми је на Косову. Тек сам уласком на Фејсбук схватила сам да сам тагована негде код Подујева – каже једна читатељка Телеграфа, која се на ово пожалила нашој редакцији

Током зиме нешто се слично десило бројним скијашима, који су се са стазе спуштали право на границу Албаније и наше јужне покрајине. Ако би на Фејсбуку истражили мапе тих предела, схватили би да су их, судећи по овој друштвеној мрежи, већ „посетили“ и други њихови пријатељи.

Лесковац се сместио негде око Призрена, а чак се и село Липовица нашло иза граница аутономне покрајине, на свега неколико километара од Урошевца, жале се корисници.

foto: screenshot

 

– Да ли то Фејсбук кроји Велику Албанију? – запитали су се многи, па чак и за такав сценраио нашли јаке политичке аргументе.

Теорију завере зачас су обогатили и тајанственим албанским хакерима који се играју кодовима из Силицијумске долине и цртају мапе Балкана како им је воља.

Ипак, овакве теорије искључују сви информатичари одреда, уверени да је само реч о грешци у геолокацији, која се заправо дешава свуда у свету.

foto: screenshot

 

– На то се већ годинама жале корисници из целог света. Већина њих одмах помисли да им је неко упао на профил, а дешавало се чак и да људима који на овој мрежи објаве огласе пословница „заврши“ на потпуно другом крају континента – каже ИТ инжењер Немања Саватовић.

По њему, просто је реч о грешци која постоји у геолокацији и која се може исправити ручно, ако кориснике не мрзи.

– Углавном, то је „проблем“ алгоритма који фејсбукови програмери нису решили, односно могуће је да им није приоритет да реше геолокацију. Опет, можемо само да нагађамо, с обзиром да смо се, када су у питању америчке компаније, сусрели више пута и са политичким триковима те земље. Не би зачудило да су у одређеним регионима „случајно “ направили ту грешку. Можда су баш то и разлози да се у Кини и Русији намерно блокира садржај Фејсбука. Њихов акценат је сада на плаћеним рекламама, на видео снимцима и на премиум корисницима, што је свима јасно приликом прегледања тајмлајна – објашњава он.

Осим најпопуларније друштевене мреже, чак је и ГПС неколико пута изнервирао грађане остатка Србије. При повратку из Грчке, многе од њих су се са овом направом „свађали“, јер их је упорно „убеђивала“ да им се место становања налази негде испод Шар планине.

– Већина ГПС уређаја је наштелована да бира најкраће руте, а вероватно је да ти путеви некада заиста воде преко Косова. Ни ту није реч о теорији завере, просто не може софтвер да зна све оно што знају људи – објашњава Саватовић.

Да ли је вас Фејсбук некада преселио у место у коме нисте били? Пишите нам у коментарима.