Прочитај ми чланак

ЕВО КОЛИКО НОВЦА МОЖЕТЕ ПОНЕТИ НА ОДМОР, остало „одузимају“

0

Београд -- Почиње сезона годишњих одмора, а главно питање је шта сме да се изнесе, а шта да се унесе у земљу, шта мора да се пријави и која роба подлеже царињењу?

Од 1. јануара ове године сва физичка лица која улазе у земљу дужна су да пријаве новац у износу већем од 10.000 евра.

Foto: Thinkstock

Како објашњава помоћница директора у Сектору за царинске поступке Управе царина Снежана Карановић, гостујући у јутарњем програму на Првој, Закон о спречавању прања новца прописује обавезно пријављивање, а на граничним прелазима је видно упозорење, па приликом изласка из земље мора да се пријави количина новца.

Она је објаснила и ко мора да пријави износ који носи са собом:

„Резиденти – домаћи држављани који имају пребивалиште у Србији и странци који имају боравак дужи од годину дана.“

Она је истакла и да без пријаве може да се понесе до 10.000 евра, осим у случају када се ради о исељењу нашег држављанина у иностранство. Тада може да понесе и износ преко 10.000 евра.

На питање како се третирају они који на пример одлазе у Немачку да купе половне аутомобиле, Каровић објашњава да они најчешће носе платну картицу и да то не подлеже пријавама.

Важно је напоменути да у земљу, као и из земље, можете да изнесете један бокс цигарета тј 200 цигарета или 100 цигарилоса или 250 грама резаног дувана, или све то комбиновано у тежини од 250 грама.

„Уколико имате износ преко 10.000 евра, он се привремено задржава и депонује на рачун Народне банке Србије, дакле 10.000 се пусти, а вишак задржава“, објашњава она.

А шта се дешава са телефоном, лап-топом и личним пртљагом?

Каровић објашњава да је најбоље попунити образац за привремени извоз.

„Када то попуните и када цариник овери образац ви имате доказ да сте изнели и да ћете вратити у земљу“, додаје она.

На питаје како могу да знају да је нешто ново ако скинемо етикету и третирамо као нешто што није тек купљено, Каровић објашњава да одећа и обућа подлеже под лични пртљаг путника и да то није предмет царине.