Прочитај ми чланак

БЕШИРИ: Касно Ивица на Косово стиже

0

Касно Ивица на Косово стиже, рекао је директор Института за европске послове Наим Лео Бешири Дојче веле поводом изјаве шефа дипломатије Србије Ивице Дачића да пола милиона долара отвара врата Беле куће и обезбеђује пролаз до Доналда Трампа и прилику да се у сусрету са председником САД избори за своје интересе око Косова.

Дачић је нагласио да би то лобирање коштало од 50.000 до 150.000 долара месечно, наводи Дојче веле.

YouTube

Касно Ивица на Косово стиже, рекао је, директор Института за европске послове Дојче веле.

„Лобирање јесте легитимна ствар, али мислим да се о томе прекасно размишља. Не знам да ли би чак и два милиона евра месечно направило неку разлику када је реч о односима Србије и Америке, односно у ставовима великих сила о Косову. Стога и ово видим као неки очајнички потез, а пре свега не знам ни зашто министар то на овај начин јавно оделодањује. Као да се очекује да јавност сада каже: па добро, дајте тих 150.000 долара месечно”, каже Бешири.

Он указује и на последице које овакви потези могу имати и на односе са Европском унијом.

„Са једне стране вам је ЕУ стратешки циљ, и она заправо води тај дијалог Београда и Приштине. На неки начин ово значи да ви нисте задовољни како то иде са ЕУ, па сада покушавате да ангажујете лобисте у Вашингтону како бисте променили став Вашингтона. То може изнервирати и званичнике у Европској унији“, сматра Бешири.