Прочитај ми чланак

НИШТА ДОБРО ЗА СРБИЈУ На састанку Вучића и Тачија специјални преговарач из Немачкe

0

Немачка има жељу да у дијалогу Београда и Приштине улогу преузме и специјални преговарач, којег би именовала висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, сазнаје Блиц.

Као разлог се наводи то што се Могерини истовремено бави са више послова и нема времена да пуну пажњу посвети дијалогу и решавању проблема до којих долази у току преговора, пише лист.

Предлог је, како наводи саговорник Блица, образложен убрзањем дијалога.

Идеја је да сама шефица ЕУ дипломатије одреди ко ће бити тај специјални представник. Ипак, питање је да ли ће до тога доћи у наредном периоду, додаје извор листа.

Те наводе за Блиц је потврдио и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који указује да је питање какву би корист од тога имала Србија.

Чисто сумњам да би од тога Србија имала користи, зна се какво је расположење земаља Запада према Београду и статусу у дијалогу, рекао је Дачић и додаје да је јасно да је циљ тог предлога да се питање Косова реши што је пре могуће.

Наставак дијалога у Бриселу 24. јуна

Председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи требало би да се састану у недељу 24. јуна на новој рунди дијалога у Бриселу, потврђено је РТС-у.

Дијалог на високом политичком нивоу између председника Александра Вучића и Хашима Тачија последњи пут одржан је 23. марта у Бриселу.

И тада се разговарало о свеобухватном споразуму, али је председник Србије највише инсистирао управо на теми формирања Заједнице српских општина. После три дана уследило је хапшење Марка Ђурића, директора Канцеларије за Косово и Метохију, и ново захлађење односа на релацији Београд-Приштина.

Пред нови састанак двојице председника, у петак и суботу, требало би да се одржи још једна рунда техничких разговора делегација Београда и Приштине, преноси РТС.