Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Спреман сам на сарадњу са свима који неће предати Космет

0

Бошко Обрадовић, председник Двери, каже да ГО овог Покрета још увек није донео одлуку да ли ће се придружити делу опозиционих странака у Савезу за Србију, чији је иницијатор Драган Ђилас. Са свима у опозицији, додаје, разговарају о модалитетима борбе против актуелне власти јер нико од њих тренутно не може самостално да победи власт.

1. Да ли ће се Двери придружити Савезу за Србију? 

– Одлуку о евентуалним политичким савезима доноси Главни одбор Српског покрета Двери, а он о томе до сада није одлучивао. Са свима у опозицији разговарамо о модалитетима борбе против актуелне власти, а пре свега о заједничкој борби за фер и поштене изборне услове и слободу медија.

2. Да ли сте се и када састали са Драганом Ђиласом? Да ли на исти начин видите функционисање те опозиционе заједнице? 

– Виђам се са свим лидерима опозиције, не рачунајући Чеду, Чанка и Шешеља који нису опозиција већ продужена рука власти. Разговори су једно, а договори су друго.

3. Ако одлучите да уђете у Савез – Како ће то функционисати с обзиром на толике разлике у програму између чланова Савеза? На који начин ћете их превазићи?

– Нико од нас тренутно не може самостално да победи ову власт. Нека укрупњавања на опозиционој политичкој сцени су потребна. Која и каква, да ли треба ићи у једну, две или три опозиционе колоне – то је питање за размишљање.

4. Како је замишљено функционисање Савеза за Србију на терену? Шта ако на неком митингу, рецимо, председник ДС (Лутовац) каже да је Ратко Младић ратни злочинац, хоћете ли ви скочити да браните Младића или ћете оћутати?

– Двери неће ући нити у један политички савез који подразумева одрицање од нашег идентитета и политичког програма. Кључна дилема је да ли инсистирати на нашим идеолошким и политичким разликама у опозицији или наћи теме око којих се сви слажемо и удружити се против све тоталитарније власти?

5. Наводи се да Саша Јанковић није желео да уђе у Савез управо због могућности да Двери уђу у њега. Да ли знате нешто о томе?

– Не знам о томе ништа, али знам да Двери не могу бити у савезу са онима који су за давање Косову столице у УН и признање косовске независности.

6. Ако не улазите у Савез- да ли ћете се удружити с неким другим? 

– Спремни смо на сарадњу са свима који су против правно-обавезујућег споразума са лажно државом Косово и који су за очување КиМ у саставу Србије.