Прочитај ми чланак

ЗЛАТИБОРСКО ЛЕТО: Породичан одмор, рекреација, културне и традиционалне свечаности

0

Тренд раста гостију се наставља, све је више страних туриста који посећују нашу планину Златибор је годинама шампион домаћег туризма, а наша планина привлачи све више страних гостију из региона, земаља западне Европе, Израела, Кине... Да би се рекордан број посетилаца одржао и повећавао из године у годину, потребна су стална улагања, унапређење понуде и велики труд. О томе шта све ове сезоне чека госте који одлуче да посете Златибор током лета , за Србин.инфо говори директор Туристичке организације Златибор Владимир Живановић.

– Фокусирали смо се на уређење туристичког центра Златибор, гостима ћемо овог лета понудити нова излетишта и пикник места, нове пешачке и бициклистичке стазе. Квалитет туристичке услуге подижемо из сезоне у сезону, што потврђује и новоотворени хотел Торник. Акценат стављамо на активни и породични одмор,  будући да нам највише долазе породице са децом. Очекујемо да се настави тренд раста гостију у години јубилеја, 2018. обележавамо 125 година организованог развоја туризма на Златибору и обећавамо да ће бити уређени и опремљени сви туристички локалитети. Госте очекује богато, забавно и садржајно културно лето са великим бројем извођача, позоришних представа, књижевних и ликовних вечери,  могу да уживају у нашем музичком фестивалу HillsUp, Сабору трубача и традиционалним манифестацијама у селима око Златибора.

Златибор је бисер домаћег туризма, али статистика показује да нашу планину посећује све више страних гостију?

– Тренд  раста гостију је већ стандардан, претежно нам долазе домаћи туристи, чак 70 одсто. Од  укупно 30 одсто страних гостију  највише их је из земаља у региону, али трудимо се да Златибор промовишемо у западној Европи и то даје резултате. Бележимо већи број гостију из Немачке, али и из Русије, Израела и Кине. Златиборе је познат као ваздушна бања, ружа ветрова и одличан је за базичне спортске припреме. Прошле године смо имали 25 спортских екипа јер осим одличног ваздуха поседујемо и добру спортску инфраструктуру, тако да се овде припрема и кошаркашка репрезентација Србије. Задовољни смо развојем спортског туризма,  наставићемо  да унапређујемо спортску структуру. Недавно је одржан и седми Фестивал спортског филма, који су увеличали многи знаменити људе из света спорта и на тај начин постали и промотери Златибора – истиче Живановић.