Прочитај ми чланак

ВИДЕЛИ ОД СРБА: Пољски малинари почели протест због откупне цене и прекинули бербу

0

xИнспирисани протестима у Србији, пољски малинари престају да беру малине, црне рибизле и друго слично воће у настојању да натерају прерађиваче да повећају откупне цене, тренутно ниже од трошкова производње

Инспирисани протестима у Србији, пољски малинари престају од понедељка да беру малине, црне рибизле и друго слично воће у настојању да натерају прерађиваче да повећају откупне цене, тренутно ниже од трошкова производње, а пољску владу да донесе нови закон о откупу.

Према подацима Института економије пољопривреде производња једног килограма малина ове године у Пољској кошта 0,79 евра а малине хладњаче и прерађивачи откупљују их по цени од свега 0,51 до 0,56 евра за килограм, док се прошлогодишња откупна цена кретала око 0,81 евра.

„Желимо да добијемо 0,23 евра више по килограму. То заиста нису претерани захтеви. Да су плантажери у марту знали да ће им у јуну плаћати малине пола евра, онда не би прскали, не би повећавали трошкове. А влада нам је дала закон о откупу којим можемо да обришемо задњицу. Цене се мењају из дана у дан“, казао је за данашњу Газету виборчу Кшиштоф Цибулак из пољског Савеза воћара.

Проблеме пољских малинара погоршава и то што нису у стању за цену коју нуде, 0,28 евра по килограму да нађу бераче.

„Данас ми је потребно 12 људи а имам само седам. Колеги је потребно 50 а има 19 радника. Воће нам пада на земљу необрано. Пољаци уопште неће да раде а Украјинци бирају грађевину јер тамо су зараде веће“, казао је један од пољских малинара Славомир Бжостек.

Цибулак и пољски малинари не крију да су их инспирисали протести малинара у Србији који су блокирали путеве да би влада на крају подигла откупну цену.

Одлуку да прекину бербу и да не нуде малине у откуп пољски малинари донели су у жељи да поред повећања откупне цене влада измени Закон о откупу тако да и малинари као плантажери дувана знају у пролеће како ће се кретати откупне цене а не да им, као сада, откупну цену одређују на дан када преузимају воће.

Пољска је заједно са Србијом европска велесила у производњи и извозу малина, годишње се са пољских плантажа убере око 100.000 тона, већином са малих величине од 0,5 до хектара а највећи део бербе завршава у прерађивачкој индустрији која је и главни актер који одређује откупне цене.