Прочитај ми чланак

ПРАВОСЛАВНЕ ВЕСТИ: Хиротонисан викарни Епископ Патријарха српског

0

Епископ Стефан носиће титулу Епископа ремезијанског – Чин хирoтоније обављен уз учешће великог броја архијереја наше Цркве – Присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик са председником Скупштине Недељком Чубриловићем, изасланик Председника Србије Никола Селаковић и престолонаследник Александар Карађорђевић - На богослужењу су били и нунције Лучијано Суријани и београдски надбискуп Станислав Хочевар.

„Зато пошаљи благодат Своју брзо на помоћ мени, и она ће наситити глад моју, и утолити жеђ моју, јер неутољиво Те желим, Владико“. (Свети Јефрем Сиријац).

У Трећу недељу по Духовима, на празник светих мироносица Марте и Марије, 17. јуна 2018. године, у крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару, Његова Светост Патријарх српски Иринеј, началствовао је светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније богољубезњејшег Изабраног и Нареченог, Високодостојног архимандрита Стефана (Шарића), досадашњег настојатеља Светосавског храма, у чин Епископа ремезијанског, викарног Епископа Патријарха српског Иринеја.

Обилну благодат Животворног Духа Светог, која се излила на новоизабраног Епископа Стефана, осетио је и многобројни благочестиви народ сабран у Крипти, под куполом Светосавског Храма, посвећеном Светом Кнезу Лазару косовском мученику, који је дошао да својим молитвама учествује у овом, за читаву Цркву Христову, великом и значајном догађају.

Предстојатељу Српске Православне Цркве на божанској Литургији саслуживали су: Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Порфирије; и Преосвећена господа Епископи: бачки Иринеј; британско-скандинавски Доситеј; врањски Пахомије; шумадијски Јован; браничевски Игњатије; зворничко-тузлански Фотије; милешевски Атанасије; будимљанско-никшићки Јоаникије; горњокарловачки Герасим; бихаћко-петровачки Сергије; нишки Арсеније; далматински Никодим; осечко-пољски и барањски Херувим; викарни Епископи: моравички Антоније и буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, као и изабрана господа Епископи: захумско-херцеговачки Димитрије; мохачки Исихије и диоклијски Методије.

На овом торжественом сабрању саслуживали су и игумани манастира, ректори богословија и више старешина цркава.

Поред родбине и пријатеља Епископа Стефана, многобројног свештенства, монаштва из многих епархија наше помесне Цркве, братства Храма, и благочестивог верног народа, богослужењу су прусуствовали: генерални секретар Председника Републике Србије Никола Селаковић; министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, председник Републике Српске Милорад Додик и Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић; директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др г. Милета Радојевић; Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар са супругом; Његова Екселенција Лучијано Суријани, апостолски нунције у Србији; надбискуп београдски Станислав Хочевар, и угледне личности јавног и културног живота Републике Србије као и представници медија.

Светосавски хор „Мокрањац“ под диригентском палицом др Катарине Станковић увеличао је својим богослужбеним појањем свечану Литургију.

Архијерејска служба кроз све векове била је постојано ношење Крста, и захтевала је од оног који га носи усрдну забринутост за Божији народ и ревност за правду Господњу.

Новохиротонисаном Архијереју Стефану нека Господ Васкрсли подари снаге, љубави, и кротости у ношењу Крста Христовог, како би кроз ношење свога Крста стекао вечно блаженство Царства небеског!

Животопис изабраног Eпископа ремезијанског Стефана (Шарића)

Архимандрит Стефан (Шарић) рођен је 29. јула 1978. г. у Јајцу (Босна и Херцеговина) као четврто од шесторо деце благочестивих родитеља, оца Радослава и мајке Миљојке, рођене Мајсторовић, добивши на крштењу име Драган.

Основну школу завршава у Јајцу, а од десете године био је појац и чтец своје парохијске цркве. С обзиром на то да је патријархално васпитан од својих родитеља у љубави према својој Цркви и Господу, одлучује да упише Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу, коју завршава 1998. године.У време школовања у Богословији био је стипендиста Црквене општине которске, где је на летњем распусту прислуживао у цркви Светог Луке и био члан познатог Српског Певачког Друштва „Јединство“.

Млади богослов Стефан потом наставља своје школовање уписујући Богословски институт у Београду.

За време бомбардовања 1999. г. одлази на одслужење војног рока и тада одлучује да крене монашким путем и прими монашки постриг. У периоду који следи, борави у манастиру Острогу на послушању код оца Лазара, свога духовника.

По смрти оца Лазара, враћа се у Бањалучку епархију и, по благослову епископа Јефрема, 2002. г. одлази у манастир Липље, где крајем 2002. г. постаје монах, а на Благовести 7. априла 2003. г. рукоположен је за јерођакона. Исте године, благословом патријарха Павла, он је стипендиста на Московској духовној академији, коју успешно завршава са највишим звањем и постаје кандидат богословских наука. Године 2006.он је једини студент који је на тему богословља одбранио свој рад Опит систематизације богословског наслеђа преподобног Јустина Поповића. Због сјајног дипломског рада њега ће, управо касније, митрополит Николај позвати да буде професор Богословије у Фочи.

По завршеним студијама у Москви, отац Стефан се враћа у манастир Липље и убрзо бива рукоположен за јеромонаха на чувеном Липљанском сабору 6. августа 2006. г.Исте те године, благословом епископа Јефрема, постаје настојатељ манастира Липље и бива одликован звањем синђела за показану ревност и правилно обављање дужности намесника манастира. Отац Стефан остаје на тој дужности све до преласка на место професора Богословије у Фочи.

У Богословији предаје ђацима генерације 2010/2011. године. По благослову Његове Светости патријарха српског Иринеја, прелази у манастир Рајиновац за духовника овог манастира. Он брзо са сестринством организује живот манастира и креће са обновом манастирске цркве, и због тога бива одликован чином протосинђа на славу манастира, на Малу Госпојину 21. септембра 2012. г., од стране патријарха Иринеја.

Године 2014. Његова Светост Иринеј одликовао је оца Стефана чином архимандрита, а 2016. г. Пољска православна црква доделила му је Орден Равноапостолне Марије Магдалине.

Поред духовног рада у манастиру, отац Стефан је аутор књига о оцу Јустину Поповићу, о Светом Амвросију Оптинском („Свети Амвросије Оптински и учење о спасењу“), као и више чланака („Витлејем и Голгота у поукама Преподобног Амвросија Оптинског“, ,,Богословље“ и ,,Верски туризам – примери пионирског подухвата манастира Лепавина и Тумане“, СИТКОН2017), као и и рецензија („Српске славе и обичаји – темељи наше традиције“, Вулкан издаваштво).

Његова Светост патријарх српски Иринеј поставио је 7. августа 2017. г. архимандрита Стефана Шарића за настојатеља Храма Светог Саве на Врачару.

Тренутно је на трећој години докторских студија. Он одлично говори руски језик.