Прочитај ми чланак

ПОМОГАО ХАГУ: Бивши председник Југославије докрајчио Слобу

0

Бивши председник СРЈ Зоран Лилић задао је најјачи ударац Слободану Милошевићу као сведок у процесу Хашког трибунала против бившег председника државе.

Лилић, који је био један од најближих Милошевићевих сарадника, чак је помогао хашком тужилаштву да дође до државних докумената с ознаком тајности који су нанели највећу штету експредседнику, открила је у својим мемоарима бивша хашка тужитељка Карла дел Понте.

– Лилићево сведочење, посебно током директног испитивања, било је „квантни скок“ у царство кључних доказа. Оно најважније, оно што је највише нанело штете Милошевићу, били су они записници Врховног савета одбране (ВСО) које је Лилић изнео као доказ – открила је Дел Понтеова у књизи „Госпођа тужитељка“.

Важност задржавања тачке оптужнице за геноцид, Сарајево и Сребреницу постала је, како је објаснила, свесна током састанка с Лилићем у хотелу „Хајат“ у Београду.

– Лилић је био одушевљен могућношћу да сведочи, иако сам питала колико је то одушевљење заиста искрено. Хвалио је службенике тужилаштва – укључујући Џефрија Најса (британски тужилац који је водио поступак против Милошевића, прим. аут.) и његове најближе сараднике – истичући њихову стручност и правичност. Молио је заштиту за себе и своју породицу и тражио да о времену свог појављивања пред Трибуналом буде обавештен барем 10 дана унапред – навела је у мемоарима хашка тужитељка и додала:

– У накнадним разговорима с особљем Тужилаштва открио нам је да постоје записници са састанка ВСО. Радило се о потенцијално драгоценим доказима који су обећавали откривање повезаности Београда с догађајима у Хрватској и БиХ.

Неколико недеља после тужилаштво је упутило Београду службени захтев за приступ тим документима. Потом је Лилић јула 2002. одлетео у Хаг.

– Али не да би се уселио у судски притвор поред Милошевића и осталих већ да би постао највише позиционирана упућена особа која ће да сведочи на Милошевићевом суђењу – наводи Дел Понтеова и закључује да је Лилићево сведочење доказало је да је Милошевић играо доминантну улогу у ВСО.

Лилић каже да није читао мемоаре, нити има жељу, али тврди да наводи нису тачни.

– Не знам о каквој штети говори, све анализе после мог привођења и каснијег изласка пред суд, по речима адвоката одбране, указују да је моје сведочење било од изузетне користи за Југославију, па и у интересу председника Милошевића! Он ме је лично звао после мог повратка из Хага и захвалио се на коректном и истинитом сведочењу! Што се записника са седница ВСО тиче, од мене нису добили нити један једини, нити је то било могуће! Тачно је да су их имали све, па и више од тога, имали су чак и стенограме са неких седница којима је председавао Добрица Ћосић. Све је то дала тада актуелна власт ДС и ДСС, односно неко из те власти. Нажалост, Србија је имала ту несрећу да јој се деси таква власт која је и те како одговорна за трагично стање у којем се земља нашла након њихове осмогодишње владавине.

Адвокат Тома Фила
КАРЛА БЕСОМУЧНО ЛАЖЕ

Тома Фила, дугогодишњи Милошевићев адвокат, тврди да нису истините тврдње да је Лилић нанео највише штете Милошевићу:

– Карла дел Понте лаже. Лилић на суђењу није рекао ништа страшно. Говорио је истину, која никог није могла да повреди. Друго, записници са седница ВСО касније, у другим процесима против Милутиновића, Шаиновића, Павковића, нису прихваћени. Оцењени су као небитни.

Чињенице
ВЕЗЕ С ЛИБИЈОМ

– Председник Скупштине Србије (јануар-јун 1993)
– Председник СРЈ (јун 1993 – јун 1997)
– Потпредседник Савезне владе СРЈ (мај 1998 – август 1999)
– Августа 1999. именован за саветника председника СРЈ Слободана Милошевића за економске односе с иностранством. У то време био и председника УО „Југоимпорта“ и председник Шаховског савеза Југославије
– Године 2000. изашао из СПС и основао Српску социјалдемократску странку, али се потом вратио у СПС
– Одрекао се пензије 2013, како су писали медији, да би могао да прима плату у Јубмес банци као председника УО
– Бави се приватним бизнисом, писало се да има фирму која се бави здравим биљем, одгојом и извозом јагњади и оваца у Либију