Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Српска и хрватска војна индустрија у Паризу

0

Дубравко Гвоздановић и Фрањо Нађ виши су саветници хрватске фабрике пиштоља, пушака и бацача граната „ХС продукт” из Карловца, Хрватска. После првих реченица у разговору са њима, на штанду њихове фабрике на сајму оружја и војне опреме „Евросатори 2018” у Паризу, одмах сам видео да су заиста врсни стручњаци у области стрељачког наоружања. И да то о чему говоре воле толико страствено, да и хрватски Сабор мора да их консултује приликом усвајања сваког закона о ношењу, или само поседовању оружја.

Елем, фабрика „ХС продукт” из Карловца, која постоји од 1991. године као приватна компанија, остварила је до сада заиста фантастичне резултате. Продали су само на иностраном тржишту више од пет милиона пиштоља разних типова, од чега су у САД продавали годишње око 500.000 пиштоља у десетак верзија. Сада иностранству годишње укупно продају око 500.000 пиштоља разних типова. Њихова најновија аутоматска пушка ВХС-2 „бал пап” конфигурације и калибра 5,56 мм сада је стандардна пушка армије Хрватске, Ирака, Тогоа и специјалних снага Албаније. При чему је у Албанији избацила из употребе италијанску пушку „берета”, а пиштољ ХС је потиснуо пиштољ „берета-92”.

Фабрика из Карловца сарађује са нашом фабриком „Крушик” у производњи граната за подцевни бацач ВХС-БГ калибра 40 мм, при чему се тај подцевни бацач граната врло лако и брзо скида са пушке и навлачи на пиштољски рукохват чиме постаје засебно оружје. Нова хрватска аутоматска пушка ВХС-2 модуларног је типа и има невероватно отворену конфигурацију за нове модификације и додатне „играчке”. За фабрику која постоји тек од 1991. године то је заиста велики успех.

Да успех не долази сам од себе сведочи и податак да фабрика у Карловцу у процесу производње тренутно има 950 ЦНЦ машина, а у производњи, у фабричким халама главну реч имају роботи. Иначе, пушке произведене у фабрици у Карловцу користе метке калибра 5,56 мм произведене у фабрици „Први партизан” из Ужица. Челик за пушке и пиштоље добијају из Словеније, баш као и наша компанија „Југоимпорт–СДПР”, која челик за самоходне хаубице калибра 155 мм „Нора Б-52”, „Александар” и борбена возила пешадије „Лазар-3” такође набавља из Словеније. Што би рекли неки, „ко нас то брате завади”.

У сваком случају, искуства и начин пословања фабрике „ХС продукт” из Карловца треба изучити. Приватна фабрика која је почела ни из чега, без помоћи државе и без икакве пушкарске традиције и тржишта, продала је за 26 година пет милиона пиштоља широм света. То је успех за свако поштовање и могли бисмо ми у Србији доста тога да научимо од фабрике из Карловца.

Да сви данас теже некој врсти кооперације у производњи оружја и војне опреме потврдили су на „Евросаторију 2018” Немци и Французи. Наиме, из нафталина је враћена стара идеја производње заједничког ЕУ тенка. Оно о чему се размишљало још пре 35 година сада је опет актуелно. Пројекат ЕМБТ, „европски главни борбени тенк” требало би да се заснива на платформи немачког тенка „Леопард-2А7” са куполом француског тенка „Леклерк”.

Пројекат би требало да остваре компаније „Краус-Мафеи” и „Некстер дифенс систем”. Топ будућег заједничког ЕУ тенка би био калибра 120 мм, посада тенка имала би три члана. Уколико се остваре ти планови, први ЕУ тенкови очекују се у јединицама француске и немачке армије око 2035. године, што јасно показује да је увођење сложених борбених система и у армије високотехнолошки развијених држава дуготрајан процес.

На штанду „Југоимпорта-СДПР” на „Евросаторију 2018” велику пажњу привлачио је беспилотни борбени хеликоптер „стршљен”, производ компаније „Југоимпорт–СДПР” и компаније „ЕДеПро” из Београда. Билтен сајма у броју од петка посветио је нашој летелици трећину стране. Наводи се да је наш „стршљен” направљен од композита, да га покреће турбо мотор „феникс-180” домаће производње, да носи 240 литара горива и 200 кг бојевог терета, да му је брзина 180 км на сат, да лети до висине од 4.000 метара, и да у ваздуху може да остане до четири сата лета. Елиса је направљена у Србији, а само зналци знају колико знања треба да се направи елиса за хеликоптер.