Прочитај ми чланак

ДОГОВОР ЈЕ ЗАПЕО У МИНУТ ДО 12, а онда се умешала Немачка

0

Скопље -- Од договора грчког и македонског премијера око новог имена Македоније не би било ништа да се у целу причу ису умешале САД и једна земља ЕУ, пише грчка штампа.

Првенствену улогу имала је Немачка, произлази из чланка атинског листа „Катимерини“, који се позива на високе изворе у Атини.

Foto: Tanjug/AP

Лист подсећа да су преговори двојице премијера почели у јануару у Давосу, а потом су их преузели министри иностраних послова Никос Коцијас и Никола Димитров који су и финализирали текст споразума, али је недавно Скопље, како тврди лист у детаљном ноћашњем чланку, неочекивано затражило измену неких кључних, а већ договорених формулација.

Тада су „Американци, као и Европљани, који су деловали крајње забринуто јер је изгледало да се споразум заглавио у ‘минут до дванаест’, интервенисали у форми ‘подстицаја за одлучујуц́и корак’ „, пише лист.

„Катимерини“ твди да је, „наравно, било америчког притиска на Скопље којем је речено да више нема никаквог смисла одуговлачити“, док „грчка страна није била под притиском јер је све своје услове изнела раније и прихватила је ‘основни компромис о језику и националности’ суседа“, али „ипак је (амерички подсекретар за Европу и Евроазију) Вес Мичел био у сталном контакту с (министром) Коциасом“.

Посебно су, наставља лист, у контактима с Коциасом и с премијером Ципрасом „били активни амбасадори САД и Немачке у Атини, Џефри Пајат и Јенс Плотнер, као и висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини“.

„Катимерини“ пише да је „улога Немаца била и дискретна, али одлучна“, и да „никада нису скривали да су заинтересовани за решавање проблема, тим пре што су могућности за постизање решења биле боље него пре – што су рекли и Атини и Скопљу“.

„Берлин је уз то указивао Грчкој да не може бесконачно користити ‘вето’ на приближавање Македоније ЕУ и НАТО, и да ‘проблеми с којима се суочава Европа, указују да време није на страни Грчке да би наставила да држи нерешеним проблем назива’ “ Македоније, пише у чланку.

По дипломатским изворима на које се позива „Катимерини“, „порука Атини је била јасна: ‘Нец́емо се мешати док не будете сматрали да можемо да помогнемо’ „, док је, међутим, канцеларка „Ангела Меркел позвала (премијера) Зорана Заева у Берлин крајем фебруара да би му пренела да је процес приступања (Македоније) ЕУ ‘историјски задатак’ и да има њену пуну подршку у преговорима с Грчком“.

„Све време су канцеларије грчког премијера и министра спољних послова биле у директном контакту с Немцима, ‘како би се осигурало да поруке које немачка страна шаље Заеву, не буду контрапродуктивне за преговоре’ „, пише грчки лист.

У чланку је детаљно изнета хорнологија преговора, описан је недавни тактички маневар с називом „Илинденска Македонија“, чији је циљ био да се „загреје клима и убрза развој“, тумачи се како је маневрисао и македонски министар спољних послова Никола Димитров у Бриселу, и наводи се да је Скопље „одступало“ и „отезало“, с чим су биле повезане и демонстрације у Македонији, реаговање ВМРО-ДПМНЕ, као и председника Ђорђа Иванова.

„Катимерини“ пише и да грчки министар Коциас „није скривао да га све то изузетно нервира“, те је премијеру Ципрасу предложио „замрзавање“ склапања споразума бар до септембра, али је Ципрас одговорио да споразум треба затворити сада, јер он „жели да искористи предности самита ЕУ и НАТО, и постигнути замах, и указао да се не може предвидети какве ц́е околности бити у септембру“.