Прочитај ми чланак

АНГЕЛА МЕРКЕЛ ИМА РОК ОД ДВЕ НЕДЕЉЕ: Да пронађе решење за мигрантску кризу

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел добила је рок да до 1. јула са партнерима у Европској унији договори нове мере у вези с избегличком политиком. То је резултат компромиса са лидером баварске ЦСУ Хорстом Зехофером.

После састанка руководства Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), Ангела Меркел је рекла да ЦДУ и Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) имају заједнички циљ у избегличкој политици: да се смањи број миграната, како се ситуација из 2015. не би поновила.

foto: flickr

 

„ЦДУ подржава иницијативу министра унутрашњих послова Хорста Зехофера (ЦСУ) и његов такозвани ’Мастер план’“, рекла је канцеларка и додала да се притом „морају заступати интереси и Немачке и ЕУ“. Мереклова каже да је добила подршку у руководству ЦДУ да 28. и 29. на самиту ЕУ о томе билатерално преговара са чланицама Уније.

После самита, 1. јула ће се разматрати његови резултати у руководству ЦДУ, а потом и заједно са ЦСУ. Чак и после 1. јула неће бити никаквог „аутоматизма на границама“, рекла је Меркелова и додала да она, као канцеларка, има компетенције да у таквим случајевима одређује курс владе.

Од 63, ЦДУ „прихватила 62 и по тачке“

Ангела Меркел је о спору са Зехофером и ЦСУ ноћас разговарала с најближим сарадницима у руководству своје странке – с онима који се потпуно слажу с њом, а међу њима су и генерална секретарка ЦДУ Анегрет Крамп-Каренбауер, те премијери Хесена Фолкер Буфије, Северне Рајне Вестфалије Армин Лашет и Шелзвиг-Холштајна Данијел Гинтер. Резултати тог састанка нису познати, а током преподнева су одржане консултације унутар руководства ЦДУ у ширем саставу.

И лидери ЦСУ су данас преподне разматрали питање избеглица. На одвојеној конференцији за новинаре у Минхену, Хорст Зехофер је рекао да је задовољан што је његов „Мастер план“ који се састоји од 63 тачке једногласно прихваћен на састанку руководства странке. Такође га, каже, радује то што је ЦДУ „прихватила 62 и по тачке“ тог плана.

Тај план је Зехофер пренео канцеларки и руководству ЦДУ у усменом облику, јер у писаном облику он још не постоји. Зехофер је додао да „Мастер план“ преставља смернице за рад министра унутрашњих послова и да има ствари које захтевају промену закона. Због тога ће тек следеће седмице бити представљен у писаној форми.

Зехофер: Подржавамо европско решење

У принципу се „Мастер план“ заснива на коалиционом споразуму, али и ономе што је у међувремену – откада је он на функцији – стигло на дневни ред и мора да се реши. Зехофер је такође констатовао да питање миграција у Немачкој још није под контролом – онако како би требало да буде у једној правној држави.

Ми подржавамо европско решење“, рекао је Зехофер и додао да је ЦСУ спремна да сачека закључке самита ЕУ и билатерална решења са чланицама ЕУ, и да притом жели срећу и успех канцеларки Меркел. Али, ако не буде решења – Зехофер намерава да почне са затварањем граница – односно не примањем у Немачку избеглица које су регистроване или које су поднеле захтев за азил у некој другој чланици ЕУ, и које имају забрану уласка у Немачку.

Зехофер је негодовао због тога што неће моћи одмах да затвори границе за поменуте избеглице, али ће, најављује, чим се врати у Берлин почети са припремама како би његов план могао да ступи на снагу убрзо после самита ЕУ крајем јуна. То подразумева одговарајуће наредбе федералној полицији, као и договоре са Аустријом. Министар је истакао да подржава курс аустријске владе по питању избеглица.

Шта садржи „Мастер план“?

О такозвамом „Мастер плану за миграције“ министра унутрашњих послова Хорста Зехофера се зна да има елемента који би могли да буду спорни унутар коалиције, пише лист „Аугсбургер алгемајне“, позивајуц́и се на изворе у ЦСУ.

Зехофер, наиме, жели да скоро потпуно укине директну финансијску помоћ избеглицама и уместо исплате новца у готовом пређе на безготовинске накнаде. Поред тога, он намерава да продужи период у којем потражиоци азила добијају само помоћ за основне потребе, пре него што добију накнаду на нивоу социјалне помоц́и – и то са 15, на период до 36 месеци.

Баварски премијер Маркус Зодер је још у јануару представио сличан план, али тада су се социјалдемократе (СПД, који такође сачињавају владајућу коалицију на савезном нивоу) томе успротивиле рекавши да се ради о „шиканирању“ избеглица.

Након што је прошле седмице сменио шефицу Савезне канцеларије за миграције и избеглице (БАМФ) Јуту Корт, медији пишу да Зехофер сада хоће радикалну реформу те институције: предвиђа промену структуре, ново име, а очигледно је већ спреман и нови шеф – Ханс Екард Зомер који у баварском Министарству унутрашњих послова води ресор за странце и питања азила.

Према анкетама, непопустљиви став ЦСУ има подршку вец́ине грађана у Баварској: скоро 71 одсто Бавараца је за прекид велике коалиције, уколико ЦСУ не успе да спроведе своје захтеве. Истраживање је спровео институт за истраживање јавног мњења Цивеy, а по наруџби листа „Аугсбургер агемајне“. У Бавраској се 14. октобра одржавају избори и многи овакав став ЦСУ и Зехофера виде као део изборне кампање.

Специјални састанак ЕУ

За две седмице одржава се ванредни самит ЕУ о избегличкој политици. Лист „Велт“ пише да Меркелова планира да претходно одржи посебан састанак о тој теми, највероватније предстојец́ег викенда (23-24.6). За сада није донета коначна одлука о темама састанка, као ни о томе ко ће све бити учесници. Поред Италије и Аустрије, помињу се и Грчка и Бугарска, као и неке земље Западног Балкана.

Према том новинском извештају који се позива на високе кругове у ЕУ, на састанку за викенд требало би да се разговара обимним мерама за борбу против илегалне миграције. Тако би на пример Фронтекс, орган за заштиту спољне границе ЕУ, требало да добије значајно шири мандат, а сарадња са трец́им земљама требало би да буде ојачана – тренутно се мисли углавном на Тунис.

Такође ц́е се говорити о новим конкретним корацима против „пропуштања миграната унутар у ЕУ, а тиме и заштите границе у шенгенској зони“, пише „Велт“.

Италијански премијер Ђузепе Конте је данас у првој званичној посети канцеларки Меркел. Важна тема тог састанка у Берлину биће управо – избегличка политика.